12 серпня християни відзначають церковне свято Ільїн день. Це день пам’яті біблійного пророка Іллі. Наші предки дуже поважали Іллю Пророка. Його вважали покровителем блискавки і грому. Цей день прозвали громовим святом, оскільки на початку серпня часто були грози. В Ільїн день не варто працювати в полі, бо може вбити блискавкою. У цей день і в наступний тиждень не можна купатися в річці або морі, оскільки може потягнути водяний

А ще сьогодні в Україні – День пам’яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь.

Світ відзначає  Міжнародний день пам’яті геноциду циган (дата встановлена прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів, яка була прийнята 23 листопада 1996 лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид – Пам’ять – Надія»)

2 серпня увійшло до історії людства такими подіями:

47 до н. е. – У бою біля Зели (Сирія) Гай Юлій Цезар розбив військо боспорського царя Фарнака II і послав про цю подію коротке повідомлення в Сенат: “Прийшов, побачив, переміг”.

1177 – Військо нижньогородського князя Івана Дмитровича на річці П’яні (Мордовія) було розбите татарським царевичем Арапшею (Араб-шах Муззаффар), який після цього пограбував Нижній Новгород і Рязань.

1589 – В розпал чергової релігійної війни в Сен-Клу під Парижем у віці 37-и років помер король Генріх ІІІ, який напередодні був смертельно поранений ударом кинжала фанатичним католиком. Не залишивши по собі прямих нащадків, Генріх ІІІ став останнім представником династії Валуа, яка правила Францією 261 рік, і на престол зійшов Генріх IV Бурбон.

1610 – Англійський мореплавець Генрі Гудзон увійшов у води, відомі сьогодня як протока Гудзона, щиро вірячи, що попав у Тихий океан Північним шляхом.

Сьогодні – День народження поштової скриньки. Вважається, що перша була встановлена в Парижі 2 серпня 1653 року. Вона актуальна і тепер, ось тільки трансформувалася зі збитої картонної коробки в унікальні арт-об’єкти. Особливо люблять цим розважатися жителі Каліфорнії, де на тлі яскравих галявин біля приватних будинків встановлені найнесподіваніші конструкції – поштові скриньки у вигляді пожежних машин, древніх соборів, акул, черепах, кошенят та іншої живності.

1727 – Сподіваючись залучити на свій бік українську козацьку старшину в протистоянні з турками, російський імператор Петро II видав указ про відновлення виборної посади гетьмана Малоросії. Згодом гетьманом було обрано проросійськи настроєного Данила Апостола.

1769 – іспанці заснували на західному узбережжі Північної Америки поселення Нуестра Сеньйора ла Рейна де Лос Анджелес де Порчіунсіла (зараз – Лос-Анджелес)

1812 – В Одесі сплахнула епідемія чуми. Незважаючи на низку карантинних заходів, які запровадив тодішній градоначальник герцог Рішельє, хвороба стрімко поширювалась. Кращі медики міста стали її жертвами. До кінця грудня від чуми в Одесі померло 2,6 тисяч осіб (кожен 9-тий мешканець).

У 1824 році в Нью-Йорку відкрилася П’ята авеню, що стала на сьогодні місцем розташування найфешенебельніших магазинів, також на ній – велика кількість пам’яток архітектури, історичних і культурних центрів. Її ще називають “милею мільйонерів”. Авеню ділить острів Манхеттен на дві частини і є точкою відліку для вулиць Нью-Йорка. П’ята авеню – одна з небагатьох великих вулиць Манхеттена, де ніколи не ходили трамваї. Спочатку по ній курсували великі двоярусні автобуси, але і вони були скасовані.

1830 – В результаті Липневої революції французький король Карл X Бурбон зрікся престолу і зажадав негайного зречення від свого старшого сина, герцога Ангулемського (який протягом 20 хвилин формально був королем Людовиком XIX). Своїм наступником Карл X назвав 10-річного онука, графа Шамбора, а регентом призначив герцога Орлеанського Луї-Філіпа. Після цього Карл відправився у вигнання до Великобританії.

1865 – у видавництві Макміллана в Англії вийшло перше видання книжки “Пригоди Аліси у країні чудес” Льюїса Керролла

У 1887 році Роуеллом Ходжем в США був запатентований колючий дріт. Ідея була прозаїчна – Ходж придумав її, спантеличений тим, як захистити пасовища для худоби.

1903 – У Македонії почалось Ілінденське повстання проти Османської імперії за створення автономної македонської і фракійської держави в кордонах тогочасної Туреччини. У повстанні взяло участь до 35 тисяч осіб, але новостворена Крушевська Республіка протрималась лише до 12 серпня.

1909 – На озброєння армії США прийнято перший військовий літак, збудований братами Райт. Він був здатний годину триматися в повітрі, розвивати швидкість до 40 миль/год, і розбиратися-збиратися для транспортування за годину.

1918 – Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави.

1930 – в СРСР під час навчань військ Московського військового округу на околицях міста Воронежа вперше висаджено повітряний десант (12 осіб). Згодом цю дату почали відзначати як День повітряно-десантних військ

1933 – Відкрито Біломорсько-Балтійський канал імені Сталіна, що з’єднує Біле море та Онезьке озеро з можливістю подальшого виходу у Балтійське море у районі Санкт-Петербурга. Довжина каналу 227 км, середня глибина – 5 метрів; встановлено 19 шлюзів. Він був збудований у рекордно короткий термін, за 1 рік і 9 місяців, руками в’язнів ГУЛАГу, котрих офіційно називали “заключенными каналоармейцами” (ув’язненими каналоармійцями), або скорочено “з/к” (зека). На будівництві каналу постійно працювали 100 тисяч ув’язнених, переважно селян-одноосібників. Смертність сягала 700 людей щодня За різними даними, під час будівництва померло до 200 тисяч робітників. «Біломорканал»

1934 – Зі смертю 87-річного президента Німеччини Пауля фон Гінденбурга, Гітлер став абсолютним диктатором, об’єднавши посади президента і канцлера, котру обіймав до цього, під єдиною назвою рейхсфюрер. Армія принесла присягу новому верховному командуючому і останні залишки німецької демократії були знищені на шляху до створення Третього рейху.

1939 – Побоюючись, що нацистська Німеччина почала розробку атомної зброї, німецький фізик Альберт Ейнштейн, що проживав на той час в Нью-Йорку, написав листа президенту США Франкліну Рузвельту із закликом до негайного початку робіт над створенням власної атомної бомби.

1940 – Суд у Віші заочно засудив французького бригадного генерала Шарля де Голля до смертної кари і позбавлення всіх військових звань і нагород за його заклик до французів продовжувати збройну боротьбу з нацистською Німеччиною.

1943 – Поблизу Соломонових островів торпедний катер “PT-109”, котрим командував лейтенант Джон Кеннеді, майбутній президент США, був протаранений і затоплений японським есміцем “Amigiri”. Кеннеді отримав поранення спини, але допоміг врятуватись члену свого екіпажу, котрого на собі доставив до найближчого острова. Ці події лягли в основу голівудської стрічки “PT 109”, знятої в 1963 році з Кліффом Робертсоном у головній ролі.

1943 – В нацистському концентраційному таборі Треблінка (Польща) відбулось повстання, під час котрого були вбиті 16 охоронців і втекло близько 600 в’язнів. Згодом більше 200 втікачів були вбиті або повернуті до табору.

1945 – Закінчилась робота Потсдамської мирної конференції держав-переможниць Другої Світової війни, на якій були прийняті рішення про денацифікацію, демілітаризацію, демократизацію Німеччини та її поділ на чотири зони окупації, знищення німецьких монополій, репарації, про західний кордон Польщі та про вступ СРСР у війну проти Японії.

1946 – Завершено другий етап примусового переселення з Польщі до Української РСР (за допомогою Війська польського), який тривав із вересня 1944 року — за цей час було переселено понад 482 тисяч українців, у тому числі з Краківського воєводства — 21 776 осіб, з Ряшівського — 267 795, Люблінського — 190 734 особи. З УРСР до Польщі переселено 788 тисяч поляків.

1980 – Вибух бомби на залізничному вокзалі Болоньї стався вибух, в результаті якого загинуло 85 і було поранено понад 200 чоловік. Після тривалого розслідування і багаторічних судових процесів до різних термінів ув’язнення були засудженні 28 неофашистів з організації «Революційні збройні осередки», які так і не визналу свою причетність до теракту, який і до сьогодні є найбільшим в Італії після закінчення Другої світової війни.

У 1989 році сталася трагедія біля Київського Головпоштамту. Того дня о 16 годині 20 хвилин обвалився “козирок” і колонади перед входом до будівлі. 11 людей загинули, ще двоє – поранені. Серед жертв, крім п’яти киян, були також троє мешканців Сахалінської області (серед них дванадцятирічний хлопчик), двоє москвичів та один житель міста Старий Оскол. Йшов невеликий дощ, тому люди зібралися під стінами поштамту, де тоді проходив ремонт. Після того, як робітники пішли на обід, портик вагою понад 700 тонн раптом звалився. Звук обвалу було чути за кілька кварталів. Найбільш достовірною причиною обвалу називають необережність і порушення правил проведення будівельних робіт.

1990 – вторгнення Іраку в Кувейт, що стало підставою для першої війни у затоці за участі США

1991 – Сполучені Штати Америки визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії

Тетяна КОНДРАТЬЄВА