Вже не раз озвучували, скільки коштують посади, погони, звання і навіть титул Героя України.

Зрозуміло, що ми не хочемо принизити тих, хто ці звання заслужив. Бо є і такі. Але є і куплені. І зараз про них мова та про цілі конвеєри найрізноманітніших конкурсів та присвоєння титулів, де йде зивчайне заробітчанство. І перемагають ті, хто платить.

Як не дивно, купити титул газеті, яка визнана Cпілкою журналістів України найркащою серед обласних ЗМІ України, пропонували і «33-му». І орга­нізатори спочатку так все обставили, що ми повірили в щирість намірів.

На електронну пошту «33-го» надійшов лист-запрошення на конкурс «Вибір країни».

Йшлося про те, що це премія і титул, яким нагороджуються найкращі компанії країни.

Ось що повідомили організатори:

– Відзнаку «Вибір країни» отримує лише одна компанія в одному виді діяльності та сегменті ринку один раз на рік. Національна премія «Вибір країни» запроваджує нову премію «Краща відповідь на Ковід-19». Ваше видання має право номінуватись. Експертна комісія «Вибір країни» проаналізує анкету та повідомить вам рішення щодо перемоги у номінації.

Редакційна колегія «33-го» із відповідальністю поставилась до отриманого запрошення. Для участі в конкурсі потрібно було надіслати підбірку матеріалів на ковідну тематику.

І наші читачі знають, що ми з перших днів пандемії давали повну, всебічну і об’єктивну інформацію на цю тему. Наші журналісти наражались щоденно на смертельну небезпеку під час спалахів, відвідували ковідні відділення та писали про тих, хто подолав недугу, щоб заспокоїти та вселити оптимізм на видужання іншим.

Ми писали і про порушення санітарних норм та замовчування спалахів у колективах. Про медиків, які героїчно ведуть боротьбу, та тих, хто неналежно виконував свої обов’язки. Нам дякували вінничани за важливу інформацію та подавались до суду ті, хто не виконував своїх обов’язків. Але ми виграли всі суди, тому що діяли в межах законів країни.

Відібрали найкраші матеріали із коронавірусної тематики. Іх вийшло 75. Більшість із них мали високі рейтинги переглядів ще і на сайті «33-й новини» та анонсувались на першій шпальті газети.

Редакція газети за час пандемії отримала тисячі вдячних відгуків від наших читачів зі всієї Вінницької області. Першими повідомляли ексклюзивні подробиці, пов`язані із коронавірусом.

Тому цілком реально зважили всі шанси в боротьбі за першість у даній номінації та впевнено готувались до участі в конкурсі «Вибір країни». Тим паче, що це Національна номінація — за словами організаторів. Саме так і йдеться на офіційному сайті цього конкурсу. Далі, ще раз узгодивши всі деталі, заповнили конкурсну анкету та відправили заявку на проєкт. І тут раптом нам зателефонували за пів години і повідомили про перемогу у номінації медіа. Та з однією умовою — маємо сплатити 12 870 гривень.

Нам повідомили ось що:

– Якщо ви хочете за собою закріпити офіційний статус переможця на основі договору, то маєте внести одноразовий внесок 12 870 гривень. І, як результат, ви отримаєте головну нагороду, так само і експертні висновки, завірені спеціальною комісією і директором компанії. Даний висновок буде переведено на дві мови. Також реклама «33-го» буде розміщена на офіційному сайті Національної премії як переможець разом із відкритим посиланням на сайт «33-й новини». Тобто у вас буде повноцінна реклама. Окрім цього, ви отримаєте право використовувати маркування і логотип Національної премії «Вибір країни» у своїх цілях, — заявила нам менеджер Марія.

Колектив нашого видання був просто шокований такою звісткою. Бо за 30 років існування жодного разу перемог собі не купували, місцеві «ліві конкурси», запроваджені з метою самопіару місцевих «благодєтєлєй», обходили, що називається, «десятою дорогою».

Але щоб національні номінації так продавали? Та ще і до 30-річчя Незалежності України?

Ми 30 років з дня на день, з часу заснування «33-го», писали літопис країни. Доля кожного журналіста і нашої медіакорпорації схожа на долю країни: з випробуваннями, стресами, погрозами і замахами.

І тому нам боляче, що тепер відзнаки і номінації треба купувати. Просимо компетентні служби навести лад, щоб Героями України ставали, а не купували їх спритні ділки. Погони заробляли досягненнями, а перможцями ставали найкращі, а не ті, хто зміг купити номінацію чи погодився на такі умови організаторів.

Софія Копач