До нового року доживемо, а далі дітей порозкидають, а землю роздерибанять, – впевнені у громаді.

Наша газета уже повідомляла про важке фінансове становище школи-інтернату у Сутисках, яку через брак коштів у місцевому бюджеті можуть знищити. Нагадаємо, раніше заклад був на балансі Тиврівської районної ради. Після децентралізації за територіальним принципом інтернат успадкувала Сутисківська селищна рада. Але, за словами селищного голови Леоніда Дідуха, на утримання інтернату потрібно 3 млн 400 тис. грн. Для селищного бюджету — це величезні кошти.

Після завершення навчального року доля підопічних Сутисківської школи-інтернату зависла в повітрі. Вчителі, вихователі, активісти громади звератилися до депутатів та чиновників різних рівнів, щоб захистити свою альма-матер.

– Не буде нашої школи, де опиняться ці діти?! А у закладі учні не лише з Сутисок, а й Козятинської, Луко-Мелешківської, Тиврівської, Гніванської, Вороновицької громад і міста Вінниці. Вихованці інтернату переважно із багатодітних, малозабезпечених родин. Для багатьох з них інтернат – це не лише освіта, а й дах над головою. В школі навчається 199 дітей. Цілодобово перебувають у закладі — 75. Учні проживають в 3-х гуртожитках, мають 4-разове харчування у шкільній їдальні. Якщо у них це все забрати, вони пропадуть, бо багатьом просто нікуди повертатися, — пояснювали педагоги.

Через перспективу знищення школи-інтернату люди вийшли на акцію протесту. Вчителі і колишні випускники в Сутисках перекрили рух транспорту і вимагали зберегти заклад. До пікетуальників приїхала народна депутатка Ірина Борзова, депутати Віталій Урдзік і Тетяна Каменщук і обі­цяли знайти кошти на утримання закладу. І 30 липня на сесії обласної ради депутати проголосували за виділення 1 млн 100 тис. грн з обласного бюджету на Сутисківську школу-інтернат.

– Цих коштів може вистачити до нового року за умови, що Вінницька міська рада і Гніванська громада оплатять перебування своїх дітей. Але знаю, що голова облради заявив, що більше грошей не буде, наступного року Сутисківська громада має сама шукати кошти на інтернат. Через 4-5 місяців ми знову повернемося до цієї ж проблеми, тому налаштовані продовжувати боротьбу за наш заклад і наших дітей. Ми вже просили й далі будемо наполягати, щоб нас прийняли в область. Сутисківська громада не зможе утримувати такий заклад ні зараз, ні наступного року, — впевнена заступник директора школи-інтернату Тетяна Ольшевська.

Місцеві активісти переконані, що інтернат все ж таки закриють, а 6 гектарів землі паркової зони — роздерибанять.

– Один із корпусів інтернату — це колишній маєток графа Гейдена. Тут 6 га мальовничих краєвидів! Для когось це ласий шматок. Дехто з бізнесменів уже спить і бачить, як тут можна розвивати туризм і заробляти непогані гроші. Єдина проблема — діти та колектив закладу… От «зверху» й вирішили нас позбутися. Але одразу не вдалося. Кинули «крихти» з барського столу для замилювання очей, але від своєї мети не відступили, просто відтермінували, — впевнені учасники ініціативної групи на захист інтернату.

Людмила ПОЛІЩУК