До першого чемпіонату світу з танців Спеціальної Олімпіади-2021 наразі готуються вінничани Марія Гнатик та Іван Кондратюк. На ній змагатиметься сотня спортсменів з обмеженими інтелектуальними можливостями з 22 країн світу.

Україну на ній представлятимуть лише вінничани. Змагання відбудуться у серпні в Австрії. Марія та Ваня тренуються щодня по кілька годин.

Ваня бально-спортивними танцями займається 5-й рік. Спочатку вчився із тренером, але вже чотири роки в парі з Машею. Зараз, оскільки до змагань залишилось меше місяця, вдома мама допомагає сину готуватись до змагань. За чотири роки талановиті діти привезли з міжнародних та всеукраїнських конкурсів 12 перемог. Одна з останніх нагород — «срібло» в Естонії в категорії «бально-спортивна хореографія». Зараз Марія та Іван – єдині діти в Україні із синдромом Дауна, які представляють цей вид спорту.

– Ваня із Марією за час навчання опанували 4 бально-спортивних танці: ча-ча-ча, джайв, вальс та самбу. Останню зараз готують на міжнародні змагання. Критерії різні дуже. Щоб були і повороти на одній нозі на 360 градусів, багато різних елементів. Їм важко запам’ятати. Номер репетируємо уже місяць, але днями нам повідомили, що танець має тривати не 3 хвилини, а півтори, – каже їхня тренерка Аліна Сойфер. — Я вірю у перемогу своїх вихованців, адже вони дуже наполегливі і хочуть перемогти.

Відзначимо, що Марійка Гнатик навчається у п’ятому класі школи №31 за інди­відуальною програмою, захоплюється моделінгом, мріє стати фотографом, професійно займається танцями у студії «Шахіна» та зі своєю наставницею Діаною Подолянчук мають чимало нагород. Саме вона стала першою «сонячною» дівчинкою, яка взяла участь у міжнародному дитячому конкурсі краси і дизайну в індустрії моди «INTERBRILLIANT WORLD Spring 2019». Дівчинці не лише вдалось гідно представити нашу країну, а й отримати перемогу та три титули — топ-модель, талант та приз суддівських симпатій за найкращий рок-образ! Мама дівчинки є співзасновником ГО «Вінниця ДАУН СИНДРОМ» і разом із однодумцями займається максимальною соціалізацією таких діток і відстоює їхні інтереси у суспільстві.

– Моя Маша — це все життя боротьба заради перемоги. На 20-му тижні вагітності мені сказали, що в неї буде одна нирка. На пологах виявили, що вона «сонячна» дівчинка, на додачу — передчасно народжена, з малою вагою і вадою серця. Лікарі мені казали: «Вона довго не проживе», «Ще молода, діти будуть», «Поплачеш і забудеш». Для мене, 20-річної, це був шок… але я вирішила боротися за її життя, – каже мама Тетяна. — Щоб Машу «витягнути», навчалася в Європейській клініці психічного здоров’я, шукала курси з інклюзії, тренінги — моя дівчинка не провела жодного дня в реабілітаційних центрах. Наша родина — її головні реабілітологи.

Марійці та Івану вкрай важлива підтримка людей. Своїм прикладом їхні рідні хочуть показати іншим батькам «сонячних діток», аби не боялись і теж пробували себе у конкурсах та фестивалях.

Віталіна Володимирова