Навіщо платити, якщо вінничани власними силами прокладали газопроводи по вулиці, кидали труби до своїх домівок? Куди витрачаються ці кошти?

На ці та інші запитання відповіла начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова.

– Плата за розподіл газу не є якимось новим платежем. Ці кошти сплачувались споживачами завжди і були включені у вартість кубометра газу. І лише з початку 2020 року, в зв’язку з реформуванням ринку газу в Україні за європейськими стандартами, цю плату винесено в окрему квитанцію. Продаж газу і його розподіл – це різні послуги. Їх надають різні компанії. Відповідно й різними мають бути рахунки.

Витрати на прокладання мереж і витрати на транспортування цими мережами газу до кожного клієнта – це різні витрати. Плата за розподіл – це не за «труби», як її часто називають. Це – необхідні кошти для забезпечення власне технологічного процесу безперебійної та безпечної доставки газу мережами до кожного споживача. Для утримання газопроводів та обладнання, їх оновлення, ремонту та реконструкції, підтримки належного тиску газу.

На сьогодні в області «Вінницягаз» обслуговує близько 18 тис. км розподільних газопроводів, через які газ доставляється 460 тис. клієнтів компанії.

– А як використовуються кошти за доставку?

– Плата за розподіл – джерело фінансування технологічного процесу доставки газу мережами до кожного споживача, утримання газопроводів та обладнання, їх модернізації, ремонту та реконструкції, зарплати персоналу. За рахунок тарифу функціонує аварійно-диспетчерська служба «104», здійснюється облік спожитого газу, повірка, ремонт і заміна лічильників та на інші потреби.

– Хто встановлює тариф за доставку газу?

– Тариф за послуги розподілу газу для кожного оператора ГРМ, і для АТ «Вінницягаз» зокрема, встановлює спеціально уповноважений державний орган — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на підставі економічно обгрунтованих розрахунків. Напрямки та суми використання коштів також щорічно затверджує НКРЕКП. Так, на 2021 рік загальна сума інвестицій у мережі Вінницької області та заміну лічильників газу складе понад 60 млн грн.

Але на кінець липня побутові споживачі заборгували підприємству за розподіл газу 46 млн грн. Це загрожує безаварійній та безперебійній доставці газу в регіоні, а також повноцінній підготовці газових мереж до опалювального сезону. За таких умов вимушені стягувати борги в примусовому порядку.

З початку року неплатникам направлені понад 100 тисяч попереджень. Близько 700 заяв передані до суду. Уже винесені та виконуються близько 300 судових наказів. А стягнення боргів в судовому порядку — це додаткові витрати для споживача.

Крім суми основного боргу, він має сплатити також судові витрати та виконавчий збір. При виконанні рішення суду в примусовому порядку можливе накладення арешту на майно та заборона виїзду за кордон. Накопичення боргів загрожує втратою субсидії.

Тому плата за розподіл газу має здійснюватися щомісяця, рівними платежами, до 20 числа місяця, в якому надається послуга. Зручно сплачувати за допомогою онлайн-сервісів 104.ua — у Особистому кабінеті на сайті 104.ua, в чат-ботах 7104ua у Viber та Telegram, мобільних додатках 104 Mobile.

Крім того — через систему інтернет-платежів Portmone.com, сервіс онлайн-платежів iPay.ua, платіжну систему Центру муніципальних систем управління https://www.pay.vn.ua/, за допомогою Інтернет-послуг «Ощад 24», «ПриватБанк», інші платіжні системи, у будь-якому відділенні «Укрпошти», через відділення будь-якого банку, через термінали самообслуговування.

– А від чого залежить розмір плати?

– З січня 2020 року вартість послуги розподілу газу визначається для кожного споживача за принципом так званої «замовленої потужності». Розмір плати залежить від обсягу спожитого газу кожним окремим домогосподарством. Свій обсяг споживання у минулому газовому році потрібно помножити на тариф. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – отримаємо розмір щомісячної платні за доставку газу.

– Останнім часом почастішали скарги споживачів з приводу того, що рахунки за газ не відповідають переданим показанням. В чому причина?

– Нестійка та часто неточна передача показань лічильників споживачами породжує технічні збої при їх врахуванні системою. Часто споживачі передають показання лічильників газу в рази нижчі від фактичного споживання або, навпаки, — вказують більшу кількість кубів від спожитих. Як наслідок — дисбаланс в роботі системи, обліку спожитого газу та нарахуваннях. Особливо гострою є потреба дисципліни в обліку газу в умовах вільного ринку газу та функціонування значної кількості постачальників.

– Як правильно передавати показання?

– Перш за все, споживачі мають передавати показання лічильників відповідно до об’єму фактично спожитого газу та у встановлені строки – з 1 по 5 число щомісяця. Найбільш популярними сервісами для передачі показань є «Особистий кабінет» на сайті 104.ua та чат-бот 7104ua у месенджері Viber. Сервіси можуть обслуговувати до 25 особових рахунків з одного пристрою.

Показання газових лічильників урегулює інвентаризація з фотофіксацією. З квітня по липень поточного року АТ «Вінницягаз» провів інвентаризацію показань газових лічильників 121 тис. споживачів. Це лише чверть від потреби, тож робота продовжується. Процедура дозволяє привести показання та нарахування за особовими рахунками у відповідність до фактичного споживання газу.

Відповідно до вимог чинного законодавства працівники оператора ГРМ мають право безперешкодного та безкоштовного доступу для виконання своїх функцій до земельних ділянок та об’єктів незалежно від форми власності.

Людмила ПОЛІЩУК