Мешканці села провели загальні збори. Хотіли, аби на посаду повернувся колишній голова села. Утім, все виявилося не так просто і закінчилося скандалом. Депутат Тульчинської районної ради Олександр Носулько розповів про ситуацію в селі таке:

– У Крищинцях виникла проблема швидше не в старостах. Вони, може б, і справлялися непогано зі своїми обов’язками. А всі скандали відбуваються через депутата міської ради Юрія Швейбиша, котрий цим всім колотить. Щоб протягти свого родича у депутати, обіцяє посаду старости у Крищинцях ветлікарю В. Литвинюку, який уже пройшов у раду.

Згодом Швейбиш разом з міським головою призначають на посаду старости завуча школи Світлану Ільчик. Вона працювала на посаді недовго, всього 5 місяців. Але за цей час встигла пересваритися з усім селом, навіть зі своїм однокласником, котрий платить до бюджету немалі податки і провів освітлення біля свого двору. От вона вирішила зняти той вуличний ліхтар… Вона справді годила Юрію Швейбишу. Але досить швидко він вирішив, що Світлана Ільчик на цій посаді його більше не влаштовує. І змусив її написати заяву.

Людям вже набридло, що Швейбиш втручається у життя села і керує на власний розсуд. На щастя, законодавство трохи змінилося, і тепер, перш ніж призначити старосту на посаду, керівництво має дослухатися думки людей. У Крищинцях люди зібрали збори. Запросили керівництво громади. Приїхав і заступник голови райдержадміністрації. На зборах було 120 чоловік. За Семенюка проголосувало 99 людей, за іншого кандидата Ярослава Щіповського — 11. Утім, той же депутат Швейбиш сказав, що все одно не буде його рекомендувати на посаду старости.

Юрій Швейбиш, депутат Тульчинської міської ради, знає, що у Крищинцях багато хто незадоволений його діяльністю. Для нашої газети він пояснив, чому.

– А тому, що я не закриваю очі і не замовчую багато порушень, які тут відбуваються! От, наприклад, колишній сільський голова Василь Семенюк та його прибічники протягом свого головування розкрадали бюджет села і були впевнені, що так буде завжди. Коли ця людина була при владі, за оренду мало хто в селі платив гроші. Я виявив захват будівель та земель на території старої школи. Їх використовувати протягом десяти років у власних цілях без правовстановлюючих документів. Всі матеріали мною передані до Тульчинської окружної прокуратури і районного відділення поліції. Десятиліттями без документів використовувалися колишні ферми. І ніхто ніяких податків за це не платив. Так само не платилося і за використання сільських ставків, хоча людям було заборонено виловлювати в них рибу. Землею сільські чиновники розпоряджалися, як заманеться. Два старости довго не протрималися. Один працював всього два тижні, зрозумів, що це не його і написав заяву на звільнення. Депутати зняли його за бездіяльність. Друга староста почала займатися приписками і списуванням бензину. Я їх рекомендував, я ж змусив написати заяви на звільнення.

Поки що заступник міського голови по старостату Олена Швець тричі на тиждень приїжджає в Крищинці, підписує необхідні документи. Відповідне розпорядження видав голова Тульчинської об’єднаної громади.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА