9 серпня православні християни вшановують пам’ять великомученика і цілителя Пантелеймона. У цей день віряни відвідують церкву та звертаються до святого з молитвами про здоров’я.

Відомо, що народився Пантелеймон в Никодимії у сім’ї багатого язичника. Батько відправив хлопчика вчитися лікарській справі до лікаря Євфросина, де Пантелеймон познайомився проповідником Єрмолаєм. Після знайомства Пантелеймон також прийняв християнську віру і вирішив присвятити своє життя служінню Богу. Одного дня, за наказом імператора Максиміліана, Пантелеймон був заарештований і за відмову зректися Ісуса Христа був страчений.

З давніх-давен в день пам’яті великомученика і цілителя Пантелеймона прийнято було під молитву збирати лікувальні трави, ягоди для варення на зиму, щоб лікуватися ним під час хвороби.

Також в цей день прийнято було зрізати перший качан капусти та готувати пироги, що давали міцне здоров’я і лікували. Крім того, селяни вірили, що люди народжені в цей день володіють особливим даром зцілення, яким обладав цілитель Пантелеймон.

З давніх-давен існувало багато прикмет у день пам’яті великомученика і цілителя Пантелеймона. Завиваються качани капусти — осінь буде холодною та дощовою. Багато комах — до холодів. Зранку сильна роса — до теплої осені.

Каріна Маєвська