Поважайте священників ваших!

Брати і сестри, шануйте своїх священників. Вони служителі Христа і представники Його апостолів. Важке їх служіння, величезна відповідальність перед Богом. Вони моляться за всіх нас, вони своїми руками готують нас до Святого Причастя, яке з’єднує нас з Богом. Вони зустрічають вас при народженні і проводжають в останню путь. Вони відповідають за вас перед Богом.

Святий Сава сказав: «Якщо священник грішний, то молитва безгрішна». Не засуджуйте священника, що не осуджуйте його, не переслідуйте його. З нього Бог запитає більше, ніж з вас, бо він – священник Бога Живого. А якщо священник грішить, і тоді почитай його, а він посоромиться і виправиться, але, якщо засудиш і образиш його, він стане ще гірше. Брати і сестри, шануйте своїх священників.

Не намагайтеся здаватися розумнішим за священника в духовних питаннях, якщо по немочі своїй він не робить все, що слід робити, але він знає, що слід говорити і радити, запитуйте його про шляхи спасіння і слухайтеся його слів. Просіть пояснень, і він пояснить вам, що спитаєте.

Мені доводилося сповідувати тих, хто каявся в засудженні священика.

У священника свій Суддя і свій суд, а якщо священник грішить, знайте, відплата не мине його. Але не ставайте ви його суддею. Він несе великий тягар і величезну відповідальність, шлях його спасіння набагато важчий вашого, тому прошу вас, брати і сестри, поважайте своїх священників”.

Святитель Миколай Велимирович
Підготував Андрій Власенко