Вінницький гросмейстер Ілля Нижник (Illia Nyzhnyk) увійшов у число призерів на відкритому чемпіонаті США (2021 US Open Championship). Він набрав 7,5 очка з 9-и можливих, поділив 3-9 місця і став “бронзовим” завдяки кращому додатковому коефіцієнту.

За примхою жеребу, в заключному турі Ілля переміг іншого вінничанина Віктора Матвіїшена. Той у підсумку теж показав хороший результат – 7 очок із 9 можливих і 14 місце.

Підсумкова турнірна таблиця: https://bit.ly/3AwVH4R

Ілля народився у 1996 році у сім’ї програміста (батько) та інженера-будівельника. Він був вундеркіндом. У 3 роки навчився читати, у 4 — грати у шахи.

У 2000 році бабуся відвела його у ДЮСШ № 6. До восьми років він займався у Михайла Шафіра, потім у міжнародного майстра Миколи Боднара. Навчався у Вінницькій фізико-математичній гімназії № 17.

У грудні 2010 року Нижник розділив 1-6 місця (2 місце за додатковим показником) на турнірі у Гронінгені. Цей результат забезпечив Іллі Нижнику останню норму гросмейстера та зробив його у віці 14 років і 3 місяців, одним з наймолодших гросмейстерів у світі (11 місце за віком на той час).

У його послужному списку є сенсаційні перемоги над 16-м чемпіоном світу Русланом Пономарьовим і нинішнім представником топ-п’ятірки світового рейтингу Анішем Ґірі. Увійшовши свого часу до когорти наймолодших гросмейстерів світу, Ілля Нижник вважався одним із найталановитіших українських шахістів.

Однак життя розпорядилося по-своєму. Шахові реалії в нашій державі такі, що в одну мить обдарований вінничанин пристав на пропозицію зі США і поїхав туди на навчання. Кликали його як шахіста, але поступово навчання у Вебстерському університеті поглинуло хлопця з головою. Він стане магістром з кібербезпеки.

Фелікс ЖАНІН