Чи стане до 2030-го наша Вінниця півмільйонним мегаполісом, як довго триватиме в місті будівельний бум та якою буде ціна одного квадратного метра нового житла після подорожчання матеріалів? На ці запитання 33kanal.com відповів заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний.

– Місто активно будується, але будівельний ринок варто розділити на три категорії. Бо за даними Головного управління статистики у Вінницькій області, із 100% капіталовкладень у будівництво із січня по червень поточного року у Вінниці маємо виконання робіт на 2,8 мільярда гривень, – повідомив заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний. – Але із цих ста відсотків лише 8,3% – це будівництво житла! 12,2% – будівництво нежитлових будівель. І 79,5% від загального об’єму – це будівництво та модернізація інженерних споруд. Тобто левова частка капіталовкладень на цьому активному ринку – це комунікації, дороги, тротуари, освітлення, газові, водні та електричні мережі.

– Чому подорожчали будматеріали?

– Аномально різко із лютого цього року піднялись ціни – оптові та роздрібні, перш за все на метал і дерево. Серед можливих причин цього подорожчання – КОВІД, який обірвав досить багато ланцюгів постачання, виробництва та логістики на ринках матеріалів. Можна говорити про все: про світову економіку, пандемію та кризу в Суецькому каналі. Але, перш за все, наші місцеві виробники та переробники деревини вже зіштовхнулись із дефіцитом сировини. Зокрема, ця проблема торкнулась заводу «Барлінек» у Вінниці. І це серйозний виклик для всіх виробників та «гравців» на цьому ринку.

Плюс маємо зростання мінімальної заробітної плати, а далеко не всі забудовники чесно і «в білу» платять заробітну плану в своїх колективах…

Тому всі ці чинники накладаються на фінальну вартість кожного квадратного метра житла. І загалом середня така вартість по Вінницькій області опосередковано складає нині 13500 гривень за метр. При цьому вартість одного квадратного метра муніципального житла у Вінниці складає 16900 гривень. Також треба розуміти, що швидкість зведення будинку також впливає на остаточну ціну метра. Чим довше триває будівництво – тим вищою буде ціна!

– То які маємо прогнози? У Вінниці буде 500 тисяч населення?

– Відомий економіст Михайло Кухар у Вінниці сказав, що він прогнозує в найближчі 7 років економічне зростання в Україні та повторення того шаленого підйому по всіх галузях зразка 2001-2008-го років. Чи справдяться його слова, побачимо. Бо нині в Європі та світі у банках, інвесфондах, пенсійних фондах і на руках надлишок грошей… І їх немає сенсу там класти на депозити, які вже не приносять відсотків. Тому ці гроші будуть шукати ринки для свого вкладення. І це наш шанс отримати інвестиції.

Щодо Великої Вінниці на 500 тисяч населення, то ми цього не прагнемо! Бо тоді наше місто перестане бути комфортним, якщо буде рости такими темпами в кількості населення. Сьогодні Велика Вінниця із прилеглими територіями це 388 тисяч населення офіційно. Тому ми маємо гармонійно розвивати місто, громаду, інфраструктуру, морально застарілі об’єкти та системи, відкривати нові заводи-фабрики у передмісті, робити комфортним життя вінничан у приєднаних територіях і населених пунктах. Одним із таких напрямків реалізації Стратегії розвитку Вінниці до 2030-го року – це три індустріальні парки. Два вже запрацювали, третій – наповнюємо змістом…

Тому не прагнемо до 500-тисячника, а гармонійно розвиваємо малий бізнес, всю соціальну та медичну сферу, освіту, транспорт і відкриваємо нові виробництва та робочі місця. В такому разі Вінниця залишиться комфортним і привабливим містом для кожного вінничанина і гостя нашої громади.

Роман Ковальський