– Сьоме місце займає Вінниччина за кількістю проведених щеплень і діагностує мутований штам «Дельта» – «привезений» з Росії. Із 25 інфікованих троє померли: чоловік і жінка з Гайсинського району – обом по 83 роки і 73-річний чоловік з Вінницького району.

Про це сьогодні заявив на брифінгу в Центрі вакцинації в Тиврівський громаді.

– Хотів би звернути увагу, що інформація про 13-річного померлого інфікованого «Дельтою», не відповідає дійсності. Вчора і сьогодні таку новину поширювали на центральних телеканалах. Так, справді серед інфікованих вінничан із штамом «Дельта», є 13-річний хворий. Він живий!

На жаль, «Дельта» не щадить дітей і людей працездатного віку – всі у зоні ризику зараження, – зазначив Борзов.

Приємно, що вінничани хочуть вакцинуватися.

З 9-ї години ранку у Тиврові роблять щеплення.

За вчора в області вакцинували майже 7 тисяч вінничан.

Всього – майже 300 тисяч.

Працює 203 пункти щеплень та 33 Центри масової вакцинації (10 – у місті Вінниця, 23 – у районах).

Кількість медиків, які залучені до проведення вакцинальної кампанії, теж зростає. Тільки за останній тиждень навчено 162 медичних працівники, всього у вакцинації задіяно – 1212.

Є у наявності усі 4 вакцини: Comirnati (Pfizer –BioNTech), AstraZeneca, CoronoVac, Мoderna.

Але ж маємо і виявлений мутований штам коронавірусу «Дельта»: із 150 офіційно підтверджених зразків в Україні – 25  вінницькі.

Із цих 25 інфікованих – троє померло…

Вінниччина – один із перших регіонів, який ініціював пришвидшення досліджень на ідентифікацію мутованого штаму коронавірусу «Дельта».

Минулого тижня Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України придбав тест-системи для мультиплексної диференціації нових небезпечних мутантних варіантів коронавірусу SARS-CoV-2, зокрема,  варіант «Дельта». Тобто відтепер на обласному рівні інфекціоністи можуть діагностувати цей штам.

До цього зразки відправляли у Київ.

Так, цей вірус циркулює в області.

Найімовірніше, «Дельту» на Вінниччину «привезли» з Росії. Чоловік був госпіталізований три тижні тому з важкими симптомами коронавірусної хвороби.

Про таке припущення на спільному брифінгу у Вінниці вчора розповів Степан Томін – завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань обласного Центру контролю та профілактики хвороб.

«Дельту» фіксують і в інших регіонах України.

Нової хвилі нам не оминути. Це має зрозуміти кожен. Тому прошу вінничан вакцинуватись.

Інших інструментів боротьби з коронавірусом немає!

Вчора Уряд продовжив адаптивний карантин та режим надзвичайної ситуації до 1 жовтня. Поточна епідемічна ситуація контрольована, але фахівці починають фіксувати перші негативні тенденції щодо збільшення госпіталізацій.

На Вінниччині нині 9 «ковідних» лікарень – 1010 ліжок. Зайнятих – 140.

Критична ситуація із захворюваністю на COVID-19 зараз фіксується в Одеській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях – там 100% зростання госпіталізацій. Сусідня Одеська область становить половину всього збільшення госпіталізацій за тиждень в країні.

Чи запровадять привілеї для вакцинованих українців?

Про це в ефірі “Українського радіо” розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко:

“Можливо, і в Україні будуть вводитися певні заохочення, але не ходіть і не шукайте їх. Турбуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх рідних та близьких людей. Адже поки воно є, ми його не цінуємо, але коли втрачається — починаємо розуміти його цінність”.

За словами міністра, навіть якщо регіони будуть переходити в “червону зону” карантину, школи там не будуть закривати. Він лише пояснив, що для очного навчання потрібно, аби вакцинованими були 80% вчителів, якщо цього не буде – вводитимуть дистанційний формат навчання.

“Також, можливо, до шкіл додамо кінотеатри, музеї, інші масові заходи. Для нас, медиків, важливо не допустити колапсу системи охорони здоров’я. Також економіка країни не повинна впасти, бо від цього залежить фінансування зарплат медичних працівників, закупівлі препаратів тощо”, — додав Ляшко.

Бережіть себе!

Не забувайте про маски, дистанцію, антисептики.

І вакцинуйтесь!