Про те, як і за скільки – вже ходять легенди і називають конкретні такси. Від 6000 грн до 10000 у.о. Чи можна навести там лад – далі.

Минулого четверга конкурсна комісія обласної ради більшістю голосів рекомендувала Ігоря Костенка на посаду головного лікаря Він­ницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Його підтримали усі члени конкурсної комісії, окрім трьох представників колективу. Вони голосували за голову свого профкому Андрія Засаднюка. Але його жорстко розкритикував начальник відділу у справах ветеранів війни та учасників бойових дій Вінницької ОДА Андрій Грачов. Він назвав Засаднюка «планом Власюка» і запитав за кримінальне провадження, де той у статусі підозрюваного.

– Для ветеранів питання МСЕК — дуже принципове, тому що кожен другий чи третій атовець після отриманих травм звертається за інвалідністю. Я сам був тричі поранений, останній раз у Донецькому аеропорту, але уже сім років вимушений сидіти на стільчику перед Власюком, який вирішує: давати інвалідність чи ні. За які такі заслуги ви зараз його представляєте до заслуженого лікаря України? За корупцію, яку він там розвів? Ви — план Власюка! Яке ви маєте право претендувати на крісло головного лікаря, якщо знаходитеся у статусі підозрюваного у кримінальному провадженні за підробку документів? — заявив Грачов і показав Андрію Засаднюку витяг з єдиного реєстру про відкриття кримінального провадження.

На що той відповів, що ні про яке кримінальне провадження не знає, у наданому Грачовим документі його прізвище не значиться. А голова комісії Ігор Івасюк заявив, що кандидати надали довідки про несудимість, а все інше не у компетенції комісії.

Під час голосування лише троє членів конкурсної комісії — представники від колективу — підтримали кандидатуру Андрія Засаднюка на посаду керівника облМСЕК.

Вал запитань та звинувачень вони адресували іншому кандидату – Ігорю Костенку, попередньому головному лікарю.

Кандидатуру Ігоря Костенко рекомендувала конкурсна комісія

– Ми вже 6 років працюємо без ліцензії, коли вона буде? З вересня має запрацювати електронна система обліку лікарняних, а у нас навіть комп’ютерів немає… Видатки на утримання усіх 17 комісій мінімальні — 2%, на пальне для виїзного огляду не вистачає. Бланки закінчуються… Але коштів бракує навіть на зарплати… Як ви будете вирішувати цю ситуацію? — запитали члени комісії від колективу.

– Ви знаєте, що ми фінансуємося з обласної казни та частково з державної субвенції. Він­ницька область остання з виконання бюджету, грошей немає, ми це розуміємо. Тому плануємо співпрацювати з головами ОТГ, адже обслуговуємо їхніх людей. Написали більше 30 звернень, чекаємо відповіді, — від­повів Ігор Костенко.

– А як ви можете гарантувати безпеку своїх співробітників? Нас в п’ятницю ледь не побив один атовець, який увірвався у кабінети на Театральній, 14. Неодноразово чуємо погрози від учасників АТО/ООС. Але хочу нагадати, що інвалідність — це не орден, а втрата здоров’я. Тому комісія, яка працює з цією категорією осіб, не може давати інвалідність, якщо немає показів, але не усі це розуміють, і виникають конфліктні ситуації, — обурився лікар МСЕК.

– У таких випадках треба проявляти мудрість. Ви ж знаєте, що наслідки контузії можуть проявитися аж через три роки. Це треба враховувати і не загострювати ситуацію, а в критичних випадках викликати поліцію. Маю на меті тісно співпрацювати з громадськими організаціями атовців, запрошувати їх на «круглі столи», щоб разом шукати вирішення спірних питань, — запевнив І. Костенко.

Про методи боротьби з корупцією у цій системі запитав голова конкурсної комісії Ігор Івасюк та присутні журналісти «33-го».

– Чи правда, що за кожен рік інвалідності потрібно заплатити 6 тис. грн? Чи дійсно номер банківської карточки, куди скидати гроші, повідомляє медсестра або лікар ще до огляду у кабінеті? Вам відомо про ці та інші корупційні схеми у роботі ваших колег?

– Останні роки у мене не було повідомлень, що хтось з наших лікарів вимагав гроші за інвалідність. 5 років тому у Козятинській МСЕК був такий випадок, але там правоохоронці з’ясовували всі обставини. Маю намір змінити склад районних комісій, бо розумію, що за певний час можна налагодити певні корупційні схеми. Це буде один із методів боротьби із цим ганебним явищем в межах моєї компетенції, — заявив він.

– Це тільки розмови… За шість років Костенко лише розвалював нашу службу. Бо зловживає алкоголем і його більше немає на роботі, ніж він є. У нас була людина, яка б могла грамотно змінити ситуацію на краще — це наш лікар Юлія Даниленко, але її не допустили до конкурсу. Знайшли причину, що вона не подала флешку з документами, хоча увесь перелік документів скинула на електронку і вони були у членів комісії в друкованому варіанті. За пів години можна було донести ту флешку, але в комісії робили все, щоб прибрати неугодних і поставити свого, — відреагували на рішення конкурсної комісії члени трудового колективу. — Цей конкурс — фікція, бо МСЕК по документах — державна організація! У реєстрі головним лікарем досі зазначений Власюк. У податковій навіть наші звіти не приймають, бо підпис Костенка нелегітимний. Змінювати цю систему потрібно у Києві, а не у Вінниці.

– Розмови, які дискредитують мене і мою діяльність, поширюють мої опоненти, і вони неправдиві. У мене є плани реформування обласної МСЕК. Якщо мене затвердять на сесії, буду консультуватися з керівництвом області щодо подальших юридичних моментів. Можливо, доведеться через суд відновлювати комунальну власність обласного центру медико-соціальної експертизи, — прокоментував Ігор Костенко.

Людмила ПОЛІЩУК
Фото Сергія ХІМІЧА