Їх знайшли у Закарпатті. Тепер підозрюють у шахрайстві. Як могли коллеги «по ремеслу» і на що позичити такі кошти без розписок?

Як відомо, кожен начальник поліції обіцяє ліквідувати незаконний обмін валют, але всі 30 років незалежності України на Центральному ринку та «Урожаї» у м. Вінниці, інших традиційних місцях у районах області та України стоять «міняли».

Серед білого дня, не ховаючись. Тому що мають впливову «кришу» і заплатили за неї сповна. Здогадуєтесь, ко­му?.. Але на цей раз резонансне «кидалово» із середовища вінницьких валютників стало відоме широкому загалу. Тут багато шокуючих фактів: і про любов старшої на 14 років жінки, яка погодилась зібрати таку суму з колег та повірити молодому чоловікові, і непрості стосунки вітчима та доньки. А ще про те, як інші вінничани «на слово» віддали такі великі гроші… Зрештою, судіть самі.

– Позичили більше пів міль­йона доларів, щоб зірвати великий куш у відомій піраміді. Хотіли самі заробити і борги повернути з відсотками, — припускають знайомі, які позичали їм кошти.

Ми уже писали про зникнення подружньої пари та їхньої малолітньої дитини із Вінниці. 27 липня сім’я Казьміних поїхала на BMW у бік Житомира і як у воду канула. Не виходили на зв’язок навіть зі своїми рідними. До поліції звернулася старша донька жінки, повідомила, що мама зі своїм чоловіком і 4-річним братиком планували їхати на море. Але про їхнє подальше місцезнаходження дів­чина не знала.

Поліцейські переглядали відео з камер відеонагляду і встановили, що родина на власній машині поїхала в напрямку Житомирської області. Орієнтування про безвісти зниклих надіслали в управління поліції по всій Україні. Два тижні тривали пошуки сім’ї. 4 серпня зниклих знайшли на території Закарпаття.

– Вони живі-здорові. Кажуть, що поїхали відпочивати, а як було насправді, з’ясують слідчі, – уточнила речник Вінницької облполіції Анна Олійник.

Після розголосу про розшук сім’ї вінничани впізнали у зниклих валютників одного із він­ницьких ринків.

– Ольга та Володя — відомі у Вінниці валютники. Вони взяли гроші у своїх «колег» на ринку і зникли… Суми немаленькі! Може, вони просто втекли? — такі повідомлення були під кожним оголошенням про розшук у соцмережах.

А ось що нашому кореспонденту розповів знайомий Казьміних, який працює на ринку «Урожай»:

– Курс долара впав, і заробітки у валютників зараз мізерні. Володя — людина молода, на 14 років молодший за Ольгу, а теперішнє прогресивне покоління шукає легких грошей. Справи у них йшли не дуже, ось і вирішили вони трохи «піднятися» на відомій піраміді. Серед валютників непоодинока традиція працювати в «складчину» за певний відсоток. Раніше ніхто нікого не кидав. Тому, коли Володя попросив гроші і озвучив реальний план, як він їх поверне з прибутком, багато хто ризикнув і віддав йому на руки кругленьку суму в у.о. У мене теж просив, але я саме купив машину і залишився на нулях… Кажуть, напозичалися 800 тис. дол. Коли з’явилися оголошення про їх розшук, всі зрозуміли, що грошей назад можна й не дочекатися. Їх шукали не тільки поліція, але й бандити… Рік тому вони купили будинок у Яришівці, поїхали туди, але там нікого. Сусіди сказали, що будинок продається… Схоже, що назад сім’я повертатися не збиралася. І якби не Ольжина донька від першого шлюбу, яка не знайшла спільної мови з вітчимом, але дуже переживала за маму і маленького братика Микиту, ця історія не набула б такого повороту. Мама декілька годин не виходила на зв’язок, от дівчина й запанікувала і звернулася в поліцію. Не розумію, якщо вони збиралися тікати, то за такі гроші, як напозичали, могли купити румунські паспорти і вже бути десь в Європі… Але, напевно, щось пішло не так…

Усі обставини зараз з’ясовують правоохоронці.

Ось як прокоментував цю гучну справу начальник обласної поліції Іван Іщенко:

– Справу про розшук закрили, оскільки зниклих осіб знайшли у Закарпатській області та повернули у Вінницю. Зараз у нас 5 заяв від потерпілих, в яких один із подружжя взяв гроші і не повернув. Не можу сказати, скільки саме, суми різні. І жодних розписок немає… Порушено кримінальне провадження по 190 статті ККУ — шахрайство. Факт шахрайства присутній, адже позичальник брав позику, знаючи, що кошти не віддасть.

Людмила ПОЛІЩУК
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ