До рекордних 5-7 гривень за кілограм впала ціна на головну смакоту серпня – кавуни! Бо нині саме їхній сезон, коли із 1 серпня навіть скептики рекомендують щодня їсти цю солодку ягоду! Тому всі ринки, перехрестя та магазини нині червоніють і навіть жовтіють кавунячими боками.

Є у Вінниці в продажу навіть «японські» кавуни без зернят! А квадратних кавунів на Вінниччині досі не вирощують, бо їхнє насіння – справжня екзотика.

Тому 99% кавунів на прилавках області – це внутрішній «імпорт» із Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. І з огляду на урожай та вартість доставки ціна нижче 5 гривень за кілограм цього літа не впаде… То­му смакуйте, але обережно. Бо кілька випадків от­руєння смугастими вже є по Вінниці, мабуть, через перебір нітратів у ягодах?

До 100 тонн кавунів з одного гектара може зібрати на Вінниччині фермер  Андрій Федик із Великої Кісниці на Ямпільщині. Нині урожай лише близько 30-и тонн. Когось дивують такі «південні» врожаї на подільсьних полях, але в 70-80-х роках кавунів на Вінниччині було не менше, ніж цукрових буряків.

І їх возили з поля не мішками, а цілими вантажівками, щоб цією смакотою можна було смакувати із правильного льоху до нового року! А ще їх квасили по спецрецепту та подавали на Поділлі до столу як окрему дієтичну страву!

Нині для продуктивності фермери використовують спеціально облаштовані «мінітеплиці» — баштанові «тунелі». Саме завдяки цій технології з гектара можна зібрати до 100 тонн запашних ягід. Тому вже наступного сезону Вінниччина зможе ціл­ком обійтись без херсонського «імпорту», якщо наші аграрії побачать бізнес-інтерес в кожній кавуновій скибці.

Сергій Годун