В експедицію до гуцульського мольфара Василя Гундяка їздила наша журналістка. Разом із друзями вирішили провести експеримент та завітати в гості до одного із найвідоміших мольфарів Західної України. Чоловік відомий своїм вмінням зцілювати людей.

У село Микулишин з`їжджаються навіть з-за кордону, щоб впевнитись у чудесах, на які здатен цей чоловік. Він нащадок справжніх мольфарів та чарівниць. Зараз йому 80 років, та він все ще може лікувати інших. Разом із своєю дружиною во­ни займаються господарством, обробляють гірські поля та грають на музичних інструментах. Каже, що це їхнє сімейне хобі. Він найбільше любить скрипку та сопілку. Як зі­знався нашій журна­лістці, серед його постійних клієнтів є і вінничани.

– Декілька років то­му до мене приїхала важкохвора Ірина з Вінниччини. Вона — дружина колишнього посадовця. Жінці було майже 40 років, і її життя забирала страшна недуга — онкологія. Діагноз — рак яєчників. Ірина все життя мріяла про дітей. Та лікарі сказала, що жінці не судилось стати матір`ю. Більше трьох місяців я лікував її, і все вдалось. Хвороба відступила. Вже через два роки Ірина народила здорового синочка і продовжує жити щасливим подружнім життям. З тих пір вона приїжджає в гості, та вже не сама, а бере друзів і батьків.

– З чим найбільше до вас звертаються люди? Чи багато маєте клієнтів?

– Найбільше люди звертаються із поробами та порчами. Бо зараз просто тьма людей, які намагаються займатись магією. Відкрита Інтернет-мережа дає багато підказок. Тому, маючи погані наміри, можна наробити багато зла. І очорнити не лише долю людини, а й свою душу. А от «відробити» таке може лише чиста сила. Найбільше цим «хворіють» жінки. Щоб утримати чоловіка, вони ладні на все. Тому і підливають різні пороби у напої.

Лікуватись до мене люди приїжджають зі всієї України. В тому числі і з Вінниці є декілька постійних клієнтів. На такі методи людей приводить ли­ше зневіра. Бо часто буває, що медицина не допомагає взагалі. Приїздять із онкологією, туберкульозом та епілепсією. Всі зачахлі, нездорові, багато кому жити не хочеться від постійних депресій. А після оздоровлення стають зовсім іншими. Дехто знаходить роботу, а хтось влаштовує особисте життя. Головне — вірити в Бога та цілющу силу природи.

До мене приїздять люди із проблемами здоров`я. Наприклад, болять руки, ноги або ребра. І якщо я відчуваю, що ситуація дійсно потребує мого втручання, залишаю людину у себе на три дні. Іноді — довше. Із карпатських трав я роблю крем. Натираю хворі місця на тілі людини. Обв`язую шерстяними хустками. Три дні пою лікувальними чаями з рослин. Людина не має ходити далі, ніж в туалет. Лише лежати в ліжку та читати молитви. Я читаю разом із хворим. Потім відпускаю додому з умовою, що три місяці людина буде себе шанувати та не матиме фізичних навантажень. Не кажу, що я роблю чудеса. Та люди дякують і звертаються постійно.

– Ви маєте цілу колекцію каменів, розкажіть, що це та для чого?

– Ці камені збирає кожен чарівник нашого роду. Вважається, що коли веселка виходить після дощу, то обов`язково залишає за собою якийсь слід. Зізнаюсь, здебільшого це каміння, яке здатен знайти лише справжній мольфар. Тому весь мій рід і збирав їх. А потім передавали з покоління в покоління і застосовували в лікуванні. Нещодавно і мені вдалось знайти камінь. Це сталось на ві­сімдесятому році мого життя. Я довго чекав, щоб веселка вже зійшла із землі. Потім блукав карпатською річкою тим місцем, і енергетично відчув цей камінь. Я взяв його в руки, помолився та відніс додому. Таке каміння з часом утворює дірочки всередені. І потім можна нечисту силу водою виливати через ці дірки.

– Ви лікуєте травами. Що порекомендуєте нашим читачам?

– Найкращі ліки — це чаї із засушених трав. Краще їх збирати в горах, проте за бажанням можна знайти і у вашій місцевості. При запальному процесі найкраще допомагає первоцвіт. Від лікування шлун­ку потрібно запарювати калган. Дуже сильна рослина польовий чебрець, бо має потужні лікувальні властивості, та за неправильного приготування ним можна і отруїтись. Травами можна вилікувати навіть туберкульоз. Найкращий спосіб — це запарювати рідкісний ісландський мох, дихати ним та пити. Він швидко очищає легені. Подібні властивості має і зозульник болотний. Найціннішою рослиною вважається коніка — здатна вилікувати ракові захворювання. Брусниця лікує нирки та сечовий міхур. А чистотіл очищає печінку.

– Коли закінчиться війна з Росією?

– Зізнаюсь, що знаю. Та ніколи нікому про це говорити не буду. Бо політика — це брудна справа. А я мольфар — лікар. Моя справа – допомагати людям. Я не ворожу на картах, не пророкую майбутнє. Я служу природі, я цілитель. І мушу лише допомагати. А знання майбутнього не завжди робить краще. Тому про таке не говорю ні з ким.

Спілкувалась Софія Копач