«На чеському автомобільному гіганті не визнають своєї причетності, а всі обставини фатального вечора керівництво просто приховує», — заявляє потерпілий.

Тепер заробітчанин розраховує ли­ше на профспілки, які намагаються змусити компанію виплатити вже колишньому робітникові компенсацію за втрачену ногу.

Богдан Огурцов з Вінниччини працював на заводі «Skoda», що у чеському місті Млада Болеслав. Українець збирав автівки марки Octavia, але була потреба працювати понаднормово, і коли він вийшов у чужу вечірню зміну на лінію «Fabia», сталася надзвичайна подія – нога застрягла у технологічному обладнанні.

Він отримав жахливу травму та втратив сві­домість.

– Лікарі заводської медичної допомоги одразу прибули. Коли прийшов до тями після больового шоку, то побачив, що нога затиснута у конвеєрі, пошкоджена та вже накрита. Від побаченого знову втратив свідомість… Як працівники компанії витягували ногу, ніхто не знає, але саме це, на мою думку, стало причиною подальшої ампутації кін­цівки. Вирвали стопу ноги… Там, в обладнанні, залишилося 5-10%. Це все тривало 45 хвилин чи майже годину. Іноді приходив до тями. Та від скаженого болю знову її втрачав, — розповідає заробітчанин, 23-річний Богдан. – Потім мене доставили до медзакладу у Празі. Там лікарі зробити те, що могли, але рятувати кінцівку вже було пізно. Я залишився інвалідом у Чехії.

З Праги «повернули» до Млади Болеслава, саме там у лікарню до мене прийшов представник автоконцерну та дав підписати папери, зміст яких переклав перекладач.

Лише згодом я дізнався, що чеська компанія не планує жодної крони виділяти на лікування та заперечує причетність до факту травматизму з тяжкими наслідками.

Сестра Богдана Олеся переконана, що менеджменту цеху важливіше було «зберегти той паз, аніж ногу». Саме працівники відмовили рятувальникам, які хотіли вивільнити кінцівку та мають від­повідні навички.

Профспілка іноземних робітників та організація «Іноземець – не раб» взялися допомогти українцеві.

– Ми маємо намір отримати найвищу компенсацію, адже життя робітника суттєво погіршилося і це неможливо виправити. Хлопцеві змінили адвоката. Зараз боротьба триває, — зазначає заступник директора профспілки іноземних працівників та працівників агентств Чеської Республіки Віктор Косіна.

 Марина Романова