Організатори Олімпійських ігор-2024, що відбудуться в Парижі, оголосили, що карате в їхній програмі не буде. Попри підтримку у Франції та заклики карате-спільноти залишити цей вид спорту олімпійським після Токіо-2020, оргкомітет підтвердив, що змін у програмі не планується.

Про те, що карате не збираються повертати, було відомо ще до початку Ігор у Токіо. Кампанії, присвячені збереженню карате на Олімпіаді, тривають ще з 2019 року. Федерації, атлети та інші представники спорту сподівалися, що організатори змінять думку. Крім карате, у програмі знову не буде бейсболу та софтболу. Натомість з’явиться новий вид спорту – брейкданс.

Ситуацію для читачів «33 каналу» прокоментував президент Національної федерації кіокушинкай карате України, вінничанин Олександр Гончаренко:

-Поєдинки із олімпійського карате у Токіо виглядали навіть гірше, ніж із таеквондо. Спортсмени три хвилини стрибали у різні боки, виконували 2-3 удари і все. В Японії також були поєдинки, коли бійця відправляли у нокаут, а він виявлявся … переможцем через наступну дискваліфікацію суперника.
Взагалі було відомо, що карате на буде на наступних іграх в Парижі. Адже це був тимчасовий олімпійський вид спорту. На Ігри-2020 карате включили за квотою країни-організатора. Бо у Японії воно доволі розвинене.
Водночас на Олімпійських іграх не може збільшуватися число дисциплін. Тобто, якщо додаються нові види спорту, щось обов’язково викреслюють.

Ще одна причина зняття з олімпійської програми карате – проблеми, викликані корупцією і роз’єднанням світових організаторів із цього виду єдиноборств. Адже існують одразу три міжнародні організації карате, які судилися між собою за право представляти своїх спортсменів на Олімпійських іграх.

Фелікс ЖАНІН