Паралімпійські ігри-2020 пройдуть із 24 серпня по 5 вересня 2021 року в Токіо. Їх транслюватимуть платформи Суспільного мовлення.

В Токіо Вінниччину представлятимуть троє спортсменів: Олексій Денисюк (кульова стрільба), Мар’яна Шевчук (пауерліфтинг) і Антон Швець (паратхеквондо).

Представники Вінниці Олексій Денисюк і Мар’яна Шевчук представляли нашу область та країну на Паралімпіаді-2016 в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). Олексій тоді виборов «бронзову» медаль, а Мар’яна посіла високе четверте місце. Обидва – чемпіони світу серед спортсменів з вадами ОРА і перші у світовому рейтингу.

Цього року паратхеквондо вперше включено до програми Паралімпійських Ігор. Антон Швець із Ладижина став єдиним спортсменом в Україні, який виборов ліцензію з цього виду спорту.

Коли вінничани стартують у Токіо і якими є їхні шанси, «33 каналу» розповів директор Вінницького обласного центру «Інваспорт» Дмитро Лукавий:

-Прогнозувати місця вінницьких спортсменів на Паралімпіаді я не буду. Але всі троє наших учасників котуються високо. Олексій Денисюк і Мар’яна Шевчук – перші номера світових рейтингів, Антон Швець – другий у світовій табелі о рангах.

-Дмитре, коли вінницькі паралімпійці полетять до Японії?

– Мар’яна Шевчук – 19 серпня, Олексій Денисюк і Антон Швець – 22 серпня. Мар’яна Шевчук буде в Товіо першою, бо виступатиме раніше всіх серед вінничан (30 або 31 серпня).

-Як вони готуються і коли виступатимуть у країні сонця, що сходить?

-Олексій Денисюк зараз на контрольних зборах в ОАЕ. Головний тренер збірної визначатиме, в яких видах стрільби із пістолета і коли він виступатиме. Змагання зі стрільби почнуться вже 25-26 серпня і триватимуть майже до кінця Паралімпійських ігор.

Виступи з усіх вагових категорій пауерліфтингу пройдуть 27-31 серпня. Мар’яна Шевчук виступатиме у вазі до 55 кг.

Змагання із паратхеквондо пройдуть 2-4 вересня. Антон Швець виступатиме у розділі «керугі» (сутички). Він також наразі на підготовчих зборах, як і Мар’яна Шевчук. Їх оплачує держава.

Щодо розкладу виступів наших спортсменів, то його поки що немає. Чекаємо на цю інформацію.

-Хтось поїхав до Токіо із персональних тренерів вінницьких спортсменів?

-Лише Олег Пакула із Мар’яною Шевчук. Сергія Брушніцького (паратхеквондо) і Дениса Мустафаєва (кульова стрільба) не взяли до Токіо. Вся відповідальність має лягти на головних тренерів національних збірних. Ми не могли впливати на затверджений склад збірних України (учасників і тренерів).

-Які призові від держави очікують паралімпійських призерів?

-Такі ж самі, як і олімпійців. За золото – 125 тисяч доларів США, за срібло – 80 тисяч, за бронзу – 55 тисяч. А персональні тренери призерів отримають 50 % від цієї суми. Це не залежатиме від того, полетів наставник до Токіо чи ні.

Фелікс ЖАНІН