– Примусової вакцинації педагогів, вихователів, техперсоналу  та  працівників дошкільних дитячих закладів у Вінниці не буде і ми не маємо на це права!, – прокоментувала ситуацію із щепленнями педагогів перед 1 вересня у Вінницькій міській територіальній громаді  директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

– Бо вакцинація в Україні є добровільною… Але ми переконуємо всю освітню громаду робити щеплення, бо якщо в навчальному закладі буде менше 80% вакцинованих працівників, то знову матимемо дистанційне навчання. Нині загальний показник вакцинації по освітній галузі в місті підтягується до 50%. Але є окремі школи, де вже вакцинувались по 80% вчителів та працівників закладу. А днями в 3-й школі Вінниці відбулась масова вакцинація освітян і 166 осіб отримали щеплення. Тому ми йдемо нормальним темпом до Дня знань, коли будемо мати точні цифри по кожному навчальному закладу – школах, садочках та творчих гуртках і секціях. Скажу так, найбільш дисципліновані колективи у середніх школах щодо вакцинації.

Оксана Яценко

– Як старше покоління вчителів ставиться до щеплень від КОВІД-19?

– Тут по-різному… Бо «теорія змов» та «чіпи» із 5G, на жаль, побутують, навіть, серед наших вчителів. А ми їм кажемо про турботу за їхнє життя і здоров’я, бо всі знають які відомі вінницькі вчителі пішли із життя за останній рік через коронавірус.

– Ви особисто вакцинувались?

– Так, першу дозу вакцини я вже отримала, а  друга запланована на 20-ті числа серпня. Все проходимо на особистому прикладі, бо як я зможу агітувати своїх колег за щеплення, якщо сама не отримаю вакцину.

– А що робити із старшокласниками, яких спершу не вакцинували до віку в 16 років…? А тепер дозволили… 

– Це вибір та рішення кожної родини. Але ми будемо говорити із дітьми та їхніми батьками щодо колективного імунітету та захисту учнів старших класів у цьому ще не стабільному пандемічному середовищі… Особливо із появою новим штамів.

– А що буде із університетами, які навчають студентів у Вінниці?

– У них так само в колективах стоїть планка у 80%  вакцинування педколективів. І якщо не буде цього рівня, то університет чи інший навчальний заклад при жовтій зоні одразу переходить на он-лайн навчання. Яким, до речі, були незадоволені багато батьків… Тому до 1 вересня не втратьте свій  шанс отримати щеплення і захиститись від коронавірусу.

Роман Ковальський