В Афганістані — Талібан. Люди чіпляються за літаки, щоб вилетіти, а ні — краще розбитись!

Талібан нікого не пощадить?!

22 спецпризначенці, підготовлені за стандартами НАТО, здались талібам без бою. Їх одразу ж розстріляли. Там невдовзі буде проголошений ісламський емірат Афганістан.

Чи планують вони захоплення Таджикистану, союзника Росії, а далі — священну війну з Росією? Через помсту, яку мають віддати сини і онуки за смерть бать­ків від рук так званих воїнів-«афган­ців» Радянської Армії. Тоді, як ві­домо, вперше СРСР порушив післявоєнні домовленості і ввів на територію Афганістану військовий контингент. Серед них були і жителі Вінницької області.

Ось як оцінюють захват та­лібами Кабула та ісламський переворот у цій країні він­ниць­кі «афганці». Тобто ті, хто отримав наказ йти туди воювати в останнє десятиріччя СРСР:

– Як відомо, тоді радянські спецназівці також миттєво взяли палац Аміна. Спочатку спецслужби намагались отруїти президента та всю його родину. Але він із малолітнім сином вижив. Операція зривалась, і «альфівці», закинуті із СРСР, прикінчили його, взявши захватом палац. Потім поставили радянську маріонетку Бабрака Кармаля правити країною.

Нас кинули в Афган першими, бо чомусь саме український Прикарпатський округ вибрали.

Але душмани почали так воювати, як не очікував ніхто. Скажемо чесно, їхній жорсткості не було меж. Їм голову відрізати — раз плюнути… Очі виколоти чи язик вирвати…

Ми думаємо, що най­більша помста — це потужні наркотрафіки, які вони проклали в Росію і Україну та ще прокладуть. Бо ці наркотики тисячами вбиватимуть наших дітей та онуків.

Всі ж знають, що на території Афганістану — одні з найбільших у світі плантації конопель та маку. І це ресурс талібів. Там великі гроші ходять.

Навіть радянські генерали, наші командири, не встояли і налагодили постачання наркотиків у СРСР, – ділиться «афганець» Душман».

– А як так сталось, що вас жорстоко вбивали, а верхівка армії та уряду налагодила контакти із наркобаронами-моджахедами?

Адже ще не вбитий тоді нар­деп Вороненков, який втік до України від переслідувань, заявляв, що під Москвою у військовій частині тодішні генерали складували перевезені з Афганістану на «чорних тюльпанах», в гробах з «200-ми» наркоту та долари, дорогоцінне каміння?

– А ви скажіть, чи був вбитий хоча б один високопосадовець у тій війні, куди нас послали під присягою за «інтернаціональний обов’язок»? Вбивали нас, простих воїнів.

З нашим бойовим побратимом стався ось такий випадок: колишній «афганець» керує транспортною компанією і перевозить вантажі за кордон. Отримали вони замовлення завезти вантаж гуманітарки у Кандагар.

Так стається, що захворів водій. Довелось їхати Олегу самому. І саме туди, де він воював і, як знаєте, саме там була «гаряча точка» війни в Афганістані з військами СРСР.

Передає він вантаж. Аж раптом до нього підходить один місцевий чоловік.

– Олег, ти мене не впіз­наєш? — запитує. — Ти ж мені давав продукти, ще як тут був солдатом.

Він оторопів. Далі той запропонував піти до найголовнішого вождя душманів. Ну, тих, хто проти нас воював. Наважився, пішов.

Його зустрів поважний старий чоловік, який вже відійшов від справ. Але ось далі що він сказав йому в присутності всього свого оточення:

– Шураві (тобто радянські солдати) були чесні і хоробрі воїни. Нам за честь було воювати з вами. І ми за це тебе і твоїх побратимів досі поважаємо. А все решта — брудна по­літика…

– А що буде далі? Адже талі­би заявили про те, що війна в Афганістані закінчилась…

– Не думаємо. Там зараз приблизно, як у цивілізованому світі 14 століття. Тому вони будуть воювати ще і після, як воювали до. Там є і було чимало потужних племен, які хочуть мати вагу і верх.

Але якщо на них піти війною ззовні, то тут треба нагадати слова із фільму:

— Цю країну ще ніхто ніколи не переміг!, – розмірковує Вимпел.

– А як ви думаєте, як це позначиться на Україні? Чи не покине у вирішальний момент її світ і скаже, як про Афга­ністан: ми недогледіли і помилились? Чи не використає Путін це і не посадить тут так раптово за допомогою своїх військ, п’ятої колони в Україні, якусь сепара­тистсь­ку маріонетку? А президент сяде на літак і виїде за кордон, як у Афганістані?

– Так і українських патріотів ще ніхто не переміг!

Ми будем битись за Україну до кінця. А ось наших політиків треба народу дуже добре контролювати, – підкреслює учасник війни в Афганістані Олександр.

Для довідки.

«Талібан», або «студенти» мовою пушту, з’явилися на початку 1990-х років на півночі Пакистану після виведення радянських військ з Афганістану. Вважають, що пуштунський рух вперше виник у релігійних семінаріях — переважно за гроші Саудівської Аравії, які проповідували жорстку форму сунітського ісламу.

15 серпня бойовики руху Талібан, який багато країн вважають терористичним, увійшли до Кабула. Президент Афганістану Ашраф Гані змушений був залишити країну, наблизивши ісламістів до головної мети — захоплення країни. Сталось це рівно через два десятиліття після того, як вони були повалені завдяки американській підмозі. 30 млрд дол. вклали США в армію Афганістану. Дивно, що колись такі кляті воїни тепер так різко втратили бойовий дух.

Україна, яка зараз перебуває в стані війни, має почерпнути з ситуації урок «как перестать стрелять…» та «договаріваться с врагом».

Тетяна РЕДЬКО