Більше ста операцій лікар зробив лише у буремному 2014-му. «Найкращим лікарем» України став полковник медичної служби із Вінниці Анатолій Ордатій.

Він начальник клініки абдомі­нальної хірургії Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону. Медика висунули на нагороду члени громадської організації «Українська асоціація військової медицини».

Переможець розповідає, що мрія стати військовим лікарем у нього з’явилась ще в дитинстві.

– Деякий час я жив у невеличкому селі Дзигівка на Вінниччині. За часів СРСР там дислокувалася військова частина, тож із дитинства я захоплювався людьми у формі. Тому рішення стати саме військовим лікарем для мене було не спонтанним, а сформованим ще в дитячі роки, — ділиться Анатолій Ордатій.

Після закінчення Української військово-медичної академії лейтенант Ордатій за розподілом був направлений у військовий госпіталь у Старокостянтинові, де на посаді старшого ординатора хірургічного відділення прослужив три роки.

– Величезного досвіду щодо травматології, нейрохірургії, гнійної та невідкладної хірургії набув, коли вже працював у Вінниці старшим ординатором клініки невідкладної хірургії та ушкоджень ВМКЦ ЦР.

У 2014-му ми працювали цілодобово, на добу приймали по три борти з пораненими, серед них було дуже багато молодих хлопців… У хірургії можна хвалитися щодо планових операцій, коли подолав наступну сходинку в професійному зростанні, коли ти зробив те, чого ніхто до тебе не робив – про це хочеться розповідати. А там, де ти надав допомогу і врятував життя, але якість життя того пацієнта ніколи не повернеться до нормального рівня…

Отримали завдання вивезти важкопораненого з бойового позиційного району. Гелікоптер сів біля посадки, у полі. На блокпості – військовослужбовець із множинними осколковими пораненнями, непритомний, який дихав через трахею. Льотний екіпаж дав нам дві хвилини на завантаження та ухвалення подальшого рішення, оскільки залишатися на цій ділянці довше було надзвичайно небезпечно. Ми завдання виконали, — розповідає лікар.

Під час тієї ротації Анатолій Ордатій виконав свою першу операцію у польових умовах – видалив кулю зі стегнової кістки. Усього за цей період лікар зробив близько ста операцій.

Марина Романова