Стратегія реформування системи управління державними фінансами передбачає реалізацію середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні. Для цього формують прогноз місцевих бюджетів на плановий та наступні два бюджетні роки. Під час чергового засідання виконавчого комітету директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко презентувала прогноз бюджету міської територіальної громади на 2022-2024 роки.

Прогноз місцевого бюджету – документ середньострокового бюджетного планування, що визначає показники кошторису на середньостроковий період і є основою для складання проєкту бюджету.

«Формування прогнозу бюджету – це новий додатковий крок у роботі по бюджету як для департаменту фінансів, так і для головних розпорядників коштів. В ході формування прогнозу бюджету на 2022-2024 роки ми керувалися положеннями Бюджетного кодексу України, матеріалами Бюджетної декларації на 2022-2024 роки, яка схвалена КМУ, наказами Міністерства фінансів України та рядом інших документів», – розповіла директорка департаменту фінансів міської ради Наталія Луценко.

Доходи на 2022-2024 роки сформовані відповідно до показників прогнозу економічного і соціального розвитку. Власні доходи зростають на 6-8 %, трансферти – відображені в сумах, які доведені Міністерством фінансів України та Департаментом фінансів ОДА.  У формуванні бюджету за доходами основну роль відіграє загальний фонд, частка якого становить 97%.

Основними бюджетоутворюючими податками загального фонду у  середньостроковому періоді є податок з доходів фізичних осіб, єдиний податок, плата за землю, акцизний податок, податок на нерухоме майно.

Що стосується видатків, то вони мають позитивну помірну динаміку, як в цілому, так і по загальному фонду.

У середньостроковій перспективі структура видатків майже не змінюється. Основними споживачами бюджетних коштів залишаються такі галузі як освіта, житлово-комунальне господарство та будівництво.

«Якщо охарактеризувати одним реченням прогноз бюджету громади на 2022-2024 роки, то він  має позитивну стриману динаміку. І це покладено в основу більшості показників бюджету. Показники, визначені у прогнозі місцевого бюджету, лягають в основу проекту бюджету на плановий бюджетний період», – додала Наталія Луценко.