Карти, які розвінчують казку «Про єдиний народ». Подивіться уважно.

ЦІ карти ПОТРІБНО ПОБАЧИТИ УСІМ

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ ТЕБЕ, БАГАТОСТРАЖДАЛЬНА УКРАЇНО!

Красномовно про нашу велич та те, що ми ні у кого нічого не відбирали, а загарбали у нас, свідчить ось ці карти, Збережіть їх і передайте дітям, рідним, сусідам. Розповсюдьмо її по всій Вінниччині, країні та світу.

А це Московія. То що у нас спільного! І в якій хворій уяві ми єдиний народ?

Порівняєте її із картами Московії. Не Росії, а саме Московії, як цю краіну називали в світі. Це не нарисовані карти «бандеровцамі». Московії – європейським картографом Бопланом.

Мало слів – багато фактів!

Не крадіть нашу історію. У вас є своя! І чого ви її соромитесь – не зрозуміло!

Тут ще раз слід нагадати, що Вінниця входила до Литовського князівства і за існуючою історіографічною традицією датою заснування міста вважається 1363 рік, коли після перемоги у битві на Синіх Водах (1362) великий литовський князь Ольгерд, звільнивши Поділля з-під золотоординської залежності, створив Подільське князівство під рукою князів Коріатовичів і наказав укріпляти місцеві поселення. У 1393 році удільне Подільське князівство було ліквідоване, а у місті призначено першого вінницького старосту. Водночас формувалась міщанська громада, існування якої юридично було визнано у середині ХV століття. Вінниця мало право власності на міську землю, торги та ярмарки, торгово-промислові заклади та інші самоврядні права. Тобто загальноприйняте європейське Магдебурське право самоуправління!

Потім тут була Річ Посполита. І територія Вінниччини була Брацлавським воєводством. То де тут єдиний народ, панове?

Загарбання було – спільної історії – ні!

З повагою Тетяна Редько

Заслужений журналіст України