Саме тут жила і працювала її винахідниця Глафира Дорош

Нашим журналістам ще поталанило взяти у поварихи, яка приготувала таку картоплю, інтерв‘ю.

Тепер важко уявити хоч один ресторан, особливо української кухні. де немає картоплі, піджареної особливими дольками і заправленої часником.

Ось саме це блюдо і є «картоплею по-Уланівськи».

Громада вирішила зробити традиційним цей фестиваль.

На цьому фестивалі побував Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

– Я вітаю цей фестиваль. Бажаю йому стати традиційним та багатолюдним. Вся Вінниччина і наша громада із задоволенням його підтримуватиме, – заявив він.

На фото Вінницький міський голова завітав на фестиваль та покуштував на ньому смаколиків.

А ми в наступному номері газети «33-й канал» поділимось ексклюзивами з життя цієї майстрині та дізнаємось чи запатентувала цю страву їі винахідниця. А також розповімо хто ж із поварів приготував найкраще цю страву.

Для довідки:

Відомий рецепт, який був створений в Хмільницькому районі, прославився на весь світ. Придумала його Глафіра Дорош. Страву можна знайти в меню ресторанів Росії, Америки, Ізраїлю, Канади, Німеччини.

Глафіра працювала поваром у сільському кафе. Жінка порізала і кинула їх в казан з олією картоплю, а поруч стояла часникова підливка. Ось нею вона і полила картоплю. Так на світ з’явилась нова страва.

Можливо про новинку так і ніхто б не дізнався, якби не приїзд журналіста з газети “Известия” на початку 1960 року. Гостя зустріли і запросили на обід до кафе, а там його частувала Глафіра Дорош. На столі було багато смачних страв, але найбільше йому припала до душі картопля по-Уланівськи. Згодом в “Известиях” вийшов матеріал, присвяченний Уланівській картоплі.

Після цього до пані Дорош прийшла слава. Вона отримувала листи звідусюди з проханням поділитися цим рецептом.

Глафіра Дорош – єдиний орденоносець СРСР, що отримала нагороду Трудового Червоного прапора за кулінарний винахід.

Померла жінка восени 2015 року.

Андрій Власенко