Кілька днів тому спортсменка скаржилася, що президент України Володимир Зеленський не запросив її на святкування Дня Незалежності України: “Зеленський мене не запросив на святкування 30 років Незалежності, так я вже давно не літаю в хмарах і все одно дякую”.

Нагадаємо:

Оксана Баюл у 2016 році звернулась до Окружного суду Центрального округу Каліфорнії з позовом до України про стягнення 50 мільйонів доларів. Серед інших відповідачів були вказані Джозеф Чарльз Лемір та дві компанії з Делавера і Британських Віргінських островів. Спортсменка скаржилася на порушення принципу сумлінності та чесної ділової практики в рамках трудового договору, укладеного з нею, та передання права на використання її імені, популярності і біографічної інформації непричетним третім особам.

У 2018 році Окружний суд Центрального округу Каліфорнії ухвалив рішення на користь України, задовольнивши клопотання про залишення позову без розгляду. Баюл подала апеляцію, але програла і її у 2020 році.

Оксана Баюл стала чемпіонкою світу у 1993 році, а через рік, у 1994 році, виборола “золото” на Олімпіаді в норвезькому Ліллехаммері. Після закінчення спортивної кар’єри фігуристка переїхала жити до США, але зберегла українське громадянство.

Як відомо, вона сирота і свій виступ, який приніс Перемогу. присвятила мамі.

І на найвищому п’єдесталі Олімпіади

У США Оксана стала суперпопулярною. Книга про неї стала бестселером. Фільм, знятий за книгою, переглянули мільйони глядачів.

Але потім вона почала зловживати алкоголем. Її притягували за водіння в нетверезому стані до відповідальності.

Ще було бажання відкрити в Україні спортивну школу Баюл, як, наприклад, Дерюгіних. Але її ініціатива не знайшла прихильників у вищих ешелонах влади України.

За 30 років жоден український фігурист чи пара не ставали більше переможцями Олімпіад.

Андрій Власенко