Православна та греко-католицькі церкви вшановують пам’ять древньо-римського мученика Святого Євпла зі Сицилії, Святої Сусанни Римської, Святого Папи Гая, Феодора і Василія Печерських та Федора Острозького.

79 • У Південній Італії, поблизу Неаполя, сталося виверження вулкана Везувій, в результаті котрого були знищені міста Помпеї та Геркуланум. Міста Помпеї, Геркуланум і Стабія поховані під вулканічним попелом, тисячі жертв. Зокрема, загинув Пліній Старший – римський письменник, учений, державний діяч, автор “Природної історії” в 37 книгах

За свідченням Плінія молодшого, очевидця цих подій, виверження тривало 18 годин і Помпеї були поховані під шаром попелу і лави товщиною до 5-6 метрів; Геркуланум було накрито вулканічними матеріалами товщиною до 20 метрів. Кількість загиблих у обох містах оцінюється в 20-25 тисяч чоловік.

410 • Війська вестготів під керівництвом короля Аларіха без бою захопили Рим й піддали його дводенному грабунку і нищенню. Незважаючи на відносно незначні фактичні втрати, несподівана для багатьох вразливість «вічного міста» і наступний спустошливий рейд германців на південь Аппенін став причиною поступового занепаду Центральної і Південної Італії й передвісником падіння Західної Римської імперії.

1246 • Через пять років по смерті Удегея третім великим монгольським ханом став його син Ґуюк. На його інтронізації поплизу Каракорума були присутні посланець папи Інокентія IV, великий князь володимирський Ярослав Всеволодович, майбутній султан Рума Килич-Арслан IV, посли абасидського халіфа та делійського султана.

1349 • У Майнці (Німеччина) спалено живцем шість тисяч євреїв, звинувачених у поширенні епідемії бубонної чуми.

1572 • У ніч проти дня св. Варфоломія за наказом короля Карла IX Валуа в Парижі почалось знищення протестантських лідерів. Вважається, що цю розправу в день св. Варфоломія запропонувала Катерина де Медічі – мати короля Карла ІХ. Різанина почалася з убивства адмірала Гаспара де Коліньї і поширилася на весь Париж та окремі міста і села поза ним. Ситуація вийшла з-під контролю, насилля зі столиці поширилось більшою частиною Франції, і за кілька місяців жертвами різанини, відомої як «Варфоломіївська ніч», стало понад 10 тисяч чоловік. Ця трагедія вважається однією з найбільших в історії релігійних війн.

1787 – Туреччина оголосила війну Росії після відмови Катерини II вивести російські війська з Криму

1814 • У ході Англо-американської війни англійські війська під командуванням генерала Роберта Роса перемогли американців у битві при Блейденсберзі і захопили столицю країни Вашингтон. У відповідь за спалення свого часу американцями урядових будівель у Йорку (нині Торонто), британці спалили Білий дім, Капітолій, бібліотеку Конгресу і ряд інших міських споруд.

1845 – народився Лев Голіцин, російський князь, засновник виноробства в Росії (в Криму), творець російського шампанського, виноробних центрів у Массандрі й Абрау-Дюрсо

1857 • Різке зниження експорту США з початку року на фоні надмірного перевиробництва привело до першої в США і у світі економічної кризи, від якої вдалось оговтатись лише через рік.

1919 – телеграма Симона Петлюри до штабу Дієвої армії про недопущення бойових сутичок між українською і білою арміями.

Оскільки добровольчі частини Денікіна запропонували встановити між військами демаркаційну лінію, Головний отаман висловив припущення, що природною демаркаційною лінією може стати Дніпро

1936 • На першому відкритому московському процесі винесено смертний вирок 16 підозрюваним, звинуваченим у створенні троцкістсько-зінов’євського антирадянського центру. Наступного дня всі вони були розстріляні.

1938 – газета “Крісчен сенчурі” вперше використала термін “мильна опера” стосовно телесеріалу

1944 • Після того як німецька авіація провела бомбардування Бухаресту, уряд Румунії генерала Сенетеску оголосив війну Німеччині та звернувся до Радянського Союзу по допомогу.

1949 • Набув чинності договір про утворення НАТО, підписаний у квітні дванадцятьма країни по обидва боки Атлантики для захисту своєї безпеки і головних цінностей — свободи, демократії, прав людини і верховенства закону.

1950 • Проведено операцію «Чарівний килим» по переселенню 45 тисяч євреїв з Ємену до Ізраїлю.

1956 • Елвіс Преслі записав одну з найпопулярніших своїх пісень — «Love Me Tender». Пісня входить у список «500 найкращих пісень» за версією журналу «Роллінг стоун».

1968 • На атолі Моруроа в Тихому океані Франція провела перше випробування своєї водневої бомби.

1991 • На позачерговій сесії Верховної ради України прийнято Постанову та Акт проголошення незалежності України, затверджені конституційною більшістю — за Постанову проголосував 321 депутат, за Акт — 346 депутатів. В результаті Україна стала незалежною державою з неподільною та недоторканою територією, на якій чинними є тільки власні Конституція, закони та постанови уряду.

1991 • Михайло Горбачов оголосив про складання з себе повноважень Генерального секретаря ЦК КПРС і закликав ЦК Компартії до самороспуску.

1992 • Китай і Південна Корея встановили дипломатичні стосунки.

1992 • Над штатами Флорида і Луїзіана пройшов ураган Ендрю, забравши життя 55 осіб і завдавши збитків на 16 мільярдів доларів — найбіьша природня катастрофа у США.

1993 • У Балаклаві під Севастополем на 19 кораблях прикордонних військ України вперше піднято державні прапори і військово-морські стяги України.

1994перший військовий парад на Хрещатику на честь Дня Незалежності України.Парад приймали начальник Київського округу Іван Біжан та міністр оборони Віталій Радецький

2004 • У результаті терактів у Росії практично одночасно вибухнули й упали літаки Ту-154Б-2 і Ту-134А-3, які вилетіли з московського аеропорту “Домодєдово” і здійснювали рейс “Москва — Волгоград” і “Москва — Сочі”, відповідно. Літаки були підірвані двома ісламськими терористками-смертницями, які пройшли на борт літаків за хабар. В результаті терактів загинули всі 43 особи на борту Ту-154Б-2 і всі 46 осіб на борту Ту-134А-3.

2012 • Один з найвідоміших і найбільш титулованих спортсменів світу Ленс Армстронг, звинувачений Антидопінговим агентством Сполучених Штатів у вживанні заборонених препаратів у період з 1999 по 2005 роки, позбавилений 7 титулів переможця велоперегонів «Тур де Франс», а ще пожиттєво дискваліфкований.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА