На цьому тижні телефони «гарячих ліній» та електронка «33-го» рясніли такими повідомленнями та запитаннями. Чи правда це – розслідували наші журналісти.

Крім того, в Подільському регіональному центрі онкології планувалось і відбулось відкриття приймального відділення одного із «великих будівництв президента». І його відкривати мали, кажуть, високоповажні гості зі столиці.

Але прибули місцеві нардепи – М.Пашковський та А.Драбовський, губернатор Сергій Борзов.

Високоповажним гостям візит зіпсували «обшуки»?

Чого хотіло СБУ на цей раз від керівництва онколікарні? Нагадаємо, що до цього заклад вже обшукували правоохоронці.

Зараз у суді перебуває справа про постачання пацієнтам онкодиспансеру сфальшованих ліків.

Постачання контрабандних лікарських засобів відбувалося з Туреччини, Індії, інших країн Азії та Російської Федерації. Зловмисники постачали їх у значних обсягах до різних медичних закладів, у тому числі й у Подільський регіональний центр онкології.

– Встановлено, що суб’єкт злочину, діючи умисно, з корисливих мотивів, систематично купувала завідомо фальсифікований лікарський засіб під виглядом препарату «Реддитукс» виробника «Dr. Reddy’s», – розповіли нам подробиці у пресслужбі прокуратури Вінницької області. – Його перевозили, зберігали з метою збуту із порушенням температурних вимог. Крім того, систематично він збувався особам для лікування пацієнтів Подільського регіонального центру онкології у Вінниці без наявності документів.

У ході проведення обшуку вилучено фальсифікований лікарський засіб «Реддитукс». Згідно з інформацією ТОВ «ДР. РЕДДІ’С ЛАБОРАТОРІЗ», компанія Dr.Reddy’s Laboratories Ltd. не виробляла лікарський засіб «Реддитукс» з номерами партій, зазначених на вилучених лікар­ських засобах, для будь-якої з країн світу на будь-якій із своїх виробничих ділянок. Окрім того, відділом державного контролю у сфері обліку лікарських засобів, медичної продукції та обліку наркотичних засо­бів, психотропних речовин Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Він­ни­цькій області зазначено, що вилучений у ході проведення обшуку лікарський засіб «Ред­дитукс» є фальсифікованим лікар­ським засобом.

До цього в справі заслухали 15 свід­ків. За їхніми показами, вони купували ліки, в тому числі такі, які не можна було дістати в аптеках, але які радили лікарі. Один курс коштував 15 тисяч гривень. Продаж здійснювався без чеків. Також у справі є троє потерпілих (В’ячеслав Місяць, Володимир Петришен та Володимир Бабич), один з чоловіків уже помер від онко, так і не дочекавшись рішення суду…

Всім відомий і великий резонанс щодо землі цього комунального закладу, на якій хотіли будувати напівприватний хоспіс наближені до керівництва люди. Через спротив громадськості поки що прийняли рішення про комунальний заклад. Як буде далі – побачимо.

Чому ж на цей раз штормило закладом, раптово зникло все керівництво, не інакше, як хтось попередив?

Ми зробили інформаційний запит у СБУ: з приводу чого були обшуки медзакладу? Чи будуть підозри керівництву — кому і за що? Нам пообіцяли надати відповідь згідно з чинним законодавством після вихідних.

Нам же неофіційно джерела із цієї служби повідомили, що мова йде про програми випробування на людях дії тих чи інших препаратів, які там проводяться. Нібито в стінах онкоцентру проводились 5 програм, до яких мало відношення керівництво закладу.

І немовби всі кошти перераховувались на картку керівника чи його ФОПів, а досліди проводились у стінах і ресурсом комунального закладу Вінницької облради?

Крім того, пацієнти, які брали участь у цих експериментах, мали платити кошти? В той час, як виплати чи інші стимули передбачені для них, мали виплачуватись їм.

Якими були результати досліджень? Чи не фальшувались вони? Це також перевірять.

– Чи відсторонювали на час обшуків Володимира Шамрая – керівника Подільського центру, його заступників — запитали ми у Вінницькій облраді, якій належить цей комунальний заклад.

Нам повідомили, що ні. Наказ про виконання Сергієм Притуляком його обов’язків міг видати сам керівник, йдучи у відпустку.

Однак на від­критті приймального віділення у від­діленні хіміотерапії Володимир Шамрай був.

- Чи знаєте Ви, що шукало в онко СБУ, з приводу чого там відбувались обшуки? — запитали ми в голови ОДА Вінницької області:

- Я не прокурор… Що шукає в «онко» СБУ — питайте в СБУ. Бо моя справа — відкриття 5 приймальних від­ділень і 5 будемо відкривати… За це я від­повім публічно і відкрито за кожну копійку та терміни здачі в експлуатацію.

Як відомо, саме нардепи від «Слуги народу» М. Пашков­ський та А. Драбовський сприяли у залученні до онко 44 млн бюджетних коштів.

Але як так відбувається: залучаються кошти, бо «бідний заклад», а паралельно йдуть підозри за мільйони, які б могли піти на заклад, хоча б на цих експериментах. Проте вони йдуть в кишеню керівництва? І вони показують, а може, і не показують в деклараціях шалені доходи?

Наші читачі звертають увагу на дороговартісні автомобілі, на яких їздять «бідні» керівники цього і подібних закладів.

Ось що відповів нардеп Максим Пашковський:

- У своїй діяльності я керуюсь виключно потребами вінничан, тому основна причина роботи над субвенціями для придбання обладнання для онкоцентру — відсутність цього обладнання. І саме шлях цих коштів винятково в цільовому напрямку придбання обладнання мене цікавить. Кошти були виділені, обладнання придбане, потреби вінничан закрито.

Щодо стилю життя керівництва, керуюсь винятково законом. Якщо у діях людей є склад злочину, потрібно відкривати кримінальну справу та доводити її до судового рішення. Сподіваюся, що саме таким чином йде розслідування, якщо воно йде. Особисто я не маю жодних стосунків з будь-ким з керівництва Подільського онкоцентру. Ні я, ні мої родичі не є бізнес-партнерами, кумами або близькими друзями лікарів цього медичного закладу.

- А Ви знали, що там проводило СБУ обшуки?

- Ні, вперше чую.

А нардеп-вінничанка від «Голосу» Олександра Устінова так прокоментувала резонанс із обшуками:

- Я не маю інфи про обшуки, але скажу чесно — схема з дослідженнями на живих людях — це легальна штука, на жаль, через дірки в законодавстві. На цьому заробляють всі головні лікарі (гляньте деклараціі). Я вже не раз порушувала цю проблему. Але чи законно використовувались приміщення закладу, залучались лікарі – це вже інше питання.

Спробували ми взяти коментар стосовно обшуків в керованому ним закладі і у його керівника Володимира Шамрая.

Надіслали запитання, але відповіді на момент виходу газети не отримали.

Готові вислухати його та інші точки зору. Враховуючи, що це надважливий комунальний заклад Вінниччини, який існує на наші з вами податки, триматимемо ситуацію на особливому контролі.

На прямий телефон редакції та електрону пошту повідомляйте інформацію про порушення, з якими ви зіткнулись під час лікування у цьому та інших медзакладах. Вислухаємо і учасників експериментів на пацієнтах, про які йде мова.

Президент заявляє про прозору країну та прозору медицину, доступну і безкоштовну. Надсучасну у найближчому майбутньому. Особливо онкологію. Допоможімо собі і йому зробити її такою.

Каріна Маєвська
Андрій Власенко