На запрошення митрополита Вінницького і Барського Симеона та з благословення Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Вінниці прибули монахи з афонських монастирів. І сьогодні після спільної літургії вони побесідували з парафіянами Спасо-Преображенського собору. Політики не торкалися, не мали на те благословіння. Розповідали про духовність, про чернече життя на Афоні і про те, як вимолили Томос для України.

-Приїзд до нас афонітів – це  продовження візиту Вселенського патріарха. – розповів після літургії митрополит Симеон – Прибули вони зі святої гори Афон, з центру світового монашества. Варто нагадати, що гора Афон знаходиться під омофором як канонічна територія Вселенського Патріарха і монахів з Поділля там було найбільше. Очолив делегацію ігумен монастиря Пантократор архімандрит Гавриїл. До складу делегації входить відомий афонський іконописець та каліграф ієромонах Лука з монастиря Ксенофонт, котрий відтворив на пергаменті текст Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Настоятелі і братія монастирів Ксенофонт і Пантократор щиро підтримують автокефалію нашої Православної Церкви України. Цього року монастир Пантократор видав брошуру з роз’ясненням позиції щодо українського церковного питання. Сьогодні відбулася наша спільна євхаристійна молитва, котра свідчить про нашу єдність. Ми молилися за наші церкви, за подільський край, за мир у кожній душі та кожному серці.

- Ми довго збиралися і дуже раді, що нам випала честь відвідати Україну і Вінницю І дякуємо митрополиту Симеону за таку зустріч з вірянами. Хочемо запросити його до нас, співслужити з нами, таким чином засвідчивши єдність церкви – сказав архімандрит Гавриїл – Щодня монахи Афону проводять по вісім годин у молитвах за кожного з вас. Інший час  - у важкій праці, бо живуть вони тільки з того, що виростять самі. Вони дотримуються усіх постів. Крім цього їм доводиться часто приймати гостей, бо у монастирях знаходиться чимало реліквій і чудотворних ікон. Життя монаха полягає в тому, щоб не лише молитвами врятувати свою душу, а й душі інших.

Ієромонах Лука, котрий написав Томос теж дякував за таку зустріч. Він увійшов у чернечий світ у п’ятнадцятирічному віці і став одним з найбільш знаменитих іконописців. Свій талант іконописця Лука розкрив на Афоні, розписавши соборні храми у монастирях Ксенофонта і Симонопетра. Ієромонах Лука знає про Україну не з чужих слів. Він відвідував нашу землю. А ось тепер його рукою каліграфічно виписаний текст Томосу – документа, який проголошує автокефалію Православної церкви України.

-Питання української церкви було довгий час відкладене. Це було проблемою не лише для українців, а й для нас. – розповів ієромонах Лука - Ми молилися, щоб Господь вирішив це питання, дав спасіння для всіх. Завдяки рішучості Його святості все й сталося. Для мене - велика честь бути причетним до створення Томосу.

На Святій горі Афон – двадцять монастирів. І в кожного з них своє місце в ієрархій, що складалася впродовж більш як тисячоліття. Провідна п’ятірка – це Велика Лавра, Ватопед, Іверон, Хіландар і Діонісіат.

Пантократор - грецький чоловічий православний монастир на Святій горі Афон, займає в святогірській ієрархії сьоме місце. Заснований поряд із монастирем Ставронікіта близько 1363 року Іоанном Стратопедархом та Олексієм Прімікерієм. Їх монастир був побудований на руїнах давнішого монастиря, пограбованого піратами в роки франкської окупації, після захоплення Константинополя латинянами в 1204 році. Монастир має вісім каплиць всередині власне монастиря, тобто оточені його стінами, а сім інших в околицях разом з багатьма скитами пустельників. Найвідоміший скит носить ім'я пророка Іллі. 1773 року після пожежі монастир був майже цілком руйнівний. Ще одна нищівна пожежа сталась в 1948 році, проте і після неї монастир був відновлений. Монастирська бібліотека зберігає 350 рукописів стародавніх, літургійних сувоїв та близько 3 500 друкованих книг. Серед церковного одягу, предмети для церковних служб і святині монастиря зберігати унікальну ікону Богородиці Геронтіси, покровительки монастиря, частки щита Святого великомученика Меркурія Кессарійського.

Афонський монастир Ксенофонт заснований 998 року Ксенофонтом, від імені якого обитель отримала свою назву. У святогірській ієрархії займає шістнадцяте місце . Відновлена обитель 1545 року волоськими боярами Лукою, Радулом і Матвієм Бассарабом. Від свого заснування монастир населяли слов'яни, лише пізніше він перейшов у володіння греків. Поза монастирем в скиті і при келіях діють 25 церков. В католіконі монастиря є дві чудотворні ікони: Божої Матері і святого великомученика Георгія. Монастир Ксенофонт зберігає частки мощей святих. Серед них права рука святої великомучениці Марини. великомученика Пантелеймона, святої мучениці Параскеви.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА