Російським «Спутником» чомусь не хочуть. Нагадуємо, що з 20 серпня Євросоюз визнав українські сертифікати про вакцинацію.

За ними можна подорожувати світом. Але там чітко вказані вимоги. Вакцинація лише 5-ма визнаними ВООЗ вакцинами: AstraZeneca (в т.ч. Covishield, SKBio), Comirnaty/Pfizer-BioNTech, SpikeVax/Moderna, CoronaVac/Sinovac-Biotech, Janssen (Johnson & Johnson).

«Спутника», як відомо, там немає. І те, що українцям безкоштовно пропонують в усіх агі­таційних промокомпаніях, росіянам недоступне. Тому вони згадали про Україну й у терміновому порядку поспішили в гості до рідних та близьких в Україну. В тому числі й у Вінницьку область. Адже Вінницю називають містом «відставників», тому родичів у Росії тут хоч відбавляй. А далі відбувається ось що.

У кожному районі — від Хмільника до Немирова і Могилева-Подільського — нині повно авто на російських номерах… Це колишні вінничани, які тепер живуть в Росії, приїхали на великі ви­хід­ні та копання картоплі до батьків.

- У нас в Раш­ці всіх вчителів до 1 вересня зо­бо­в’я­зали вколотись «Спутником». Його ніхто не хоче, але без довідки про вакцинацію ти на раз втрачаєш роботу! Тому ми із чоловіком вирішили тут, в Україні, вколотись «Пфайзером» у знайомих лікарів. Будемо мати сертифікат і спокій на душі, — розповіла колишня вінничанка Людмила, яка із чоловіком Миколою Петровичем нині гостює у рідні на Вінниччині. – А вдома, в Рязані, ми платимо лікарям три тисячі рублів та купуємо довідку про вакцинацію «Спутником»… І клеїмо пластир на місце умовного уколу для більшої достовірності. Але яка може бути довіра до того «Спутника», якщо ним відмовились колотись навіть працівники заводу із випуску цієї вакцини? Ось так і живемо…

Сергій Годун