27 серпня в народному календарі вшановують Міхея Морасфитянина – одного з 12 пророків. Він першим передбачив руйнування Іудеї після приходу Месії. Своє пророче служіння пророк Михей почав близько 778 м до Різдва Христового і проходив його майже 50 років при царях іудейських Йотама, Ахаза та благочестивому праведному Єзекії. Він був сучасником пророка Ісаї. Йому ж належить пророцтво про народження Спасителя світу. Мощі його були знайдені в IV столітті н.е. в Варафсатіі.

27 серпня закінчується Успенський піст – це останній пісний день. На честь цього до завтрашнього дня готують м’ясні страви. Відновлюється період весіль, а юнаки сватаються до дівчат. Селяни закінчують останні роботи в полі.

А ще сьогодні День Незалежності Республіки Молдова (За даними Книги рекордів Гіннеса за 2007 рік, саме тут розташовані найбільші в світі винні погреби. Підвали мають загальну протяжність близько 250 км. Під зберігання вина з них відведено приблизно 200 км. Вони розташовані в молдавському селі Мілештій Мічь, в 15 км від Кишинева. Деякі вина там зберігаються досить довго, проте саме сховище в нинішньому вигляді було побудовано тільки у 1969 році. Виноробство на цих територіях налічує майже 5000 років практики. Найдавнішому молдавському дубу понад 600 років, а найбільше село в Європі знаходиться також саме тут, в містечку Конгаз.

Відомо, що один з найвизначніших правителів Молдови, Стефан чел Маре (1457-1504), виграв 34 з 36 воєн, в яких брав участь.

27 серпня 1991 року, з розпадом СРСР, Республіка Молдова стала незалежною і суверенною державою. Бажаємо в цей День всім жителям Молдови щастя і радості!)

Сьогодні Всесвітній день прощення і День сала в Україні або День українського сала.

27 серпня увійшло до історії людства такими подіями:

1172 • Генріх Молодий одружився із Маргаритою Капет, старшою дочкою Людовика VII Молодого, і вони вдвох були вдруге короновані на англійський престол.

1610 – московська “семибоярщина” уклала договір із поляками про визнання царем Московії Владислава, сина польського короля Сигізмунда III

1664 • Загін із трьохсот англійських солдат захопив голландське поселення Новий Амстердам, котре згодом було перейменоване у Нью-Йорк.

1672 • Об’єднана українсько-турецько-татарська армія, яку очолювали гетьман Петро Дорошенко, турецький сулан Мухаммед IV і кримський хан Селім-Герай, здобула фортецю Кам’янець (нині — Кам’янець-Подільський) і вирушила на Галичину.

1689 • Підписано Нерчинський договір — перший договір між російським Московським царством та маньчжурською династією Цін. Він визначав російсько-китайський кордон на ріці Амур.

1760 – початок боротьби з корупцією в Російській імперії. Імператриця Єлизавета видала указ, що забороняє хабарництво держчиновників.

1813 – французькі війська під керівництвом Наполеона Бонапарта здобули перемогу над військами 6-й коаліції. Союзники зазнали поразки, втратили близько 40 тисяч вбитими, пораненими та полоненими і були змушені відступити в Богемію.

1859 • Біля міста Тітусвілль (штат Пенсильванія) полковник Едвін Дрейк пробурив першу свердловину, в якій на глибині 21 метр виявлено нафту, котру стали викачувати за допомогою звичайної помпи. Ця дата вважається початком розвитку американської нафтової промисловості, а свердловина Дрейка сьогодні є частиною музею загальнодержавного значення.

1883 – другий день виверження вулкана Кракатау в Зондській протоці, Індонезія: о 10-й годині ранку вибух вулкана викинув кам’яну породу на висоту 55 км.

Вибух через чотири години почули навіть на острові Родрігес за 4776 км. Потужність вибуху в 26 разів перевищувала наймогутніше випробування радянської водневої бомби. Попіл випав через десять днів на відстані 5330 км.

У результаті виверження було знищено 163 села, загинуло 36380 людей

У 1893 –му відбулося офіційне відкриття для загального огляду Третьяковської картинної галереї в Москві

1896 • Почалась Англо-занзібарська війна, яка тривала 45 хвилин і закінчилась втечею із султанського палацу Халіда бін Баргаша, який знайшов прихисток у німецькому посольстві. Незважаючи на свою швидкоплинність, завдяки якій ця війна увійшла до Книги рекордів Гіннеса як найкоротша в історії, вона привела до загибелі понад 500 чоловік. Того ж дня Султаном Занзібару став Саїд Хамуд бін Мухаммад аль Саїд.

1912 • У журналі «All-Story» почалась публікація другого роману письменника Едгара Берроуза «Тарзан, годованець мавп», який став першим твором про хлопчика, вихованого в Африці мавпами. Через два роки пригоди Тарзана вийшли окремою книгою, а згодом було написано ще 23 сиквела. Сьогодні Тарзан — один з найвпізнанних літературних персонажів у світі.

1919 – в Радянській Росії націоналізована вся кіно- і фотопромисловості

1922 – вийшов перший номер знаменитого сатиричного журналу “Крокодил”

1939 • У Римі відбувся Другий великий збір українських націоналістів, який затвердив новим головою Проводу Українських Націоналістів Андрія Мельника. Були внесені зміни до статуту, які розширювали повноваження Голови Проводу, що викликало протести представників західноукраїнських земель — Краю — і врешті привело до розколу в ОУН.

У 1939-му році відбувся перший у світі політ реактивного літака. Це був He-178 німецького авіаконструктора Ернста Хейнкеля.

1949 – у Польщі урядовий декрет позбавив українців права на господарства, з яких вони були виселені під час акції “Вісла”, і на залишене там нерухоме майно

1955 – вийшло у світ перше видання Книги рекордів Гіннесса (на замовлення ірландської пивоварної компанії “Гіннесс”, на 198 сторінках). За перші кілька місяців було продано понад 50 000 примірників. Спочатку книга була солідним довідником, але згодом у неї стали включати також кумедні й екстравагантні досягнення. Зараз Книга рекордів Гіннесса має найбільший тираж серед усіх книжок, захищених авторським правом. За загальним накладом вона поступається тільки Біблії, Корану і цитатнику Мао Цзедуна

1959 – вперше випускників шкіл почали нагороджувати медалями

1966 • Англієць Френсіс Чичестер на яхті «Джипсі-Мот IV» відправився з Плімута у кругосвітню подорож, котру успішно завершив через 226 днів за маршрутом Плімут — Сідней — мис Горн. Він став першою людиною, котра в одиночку здійснила кругосвітнє плавання. “Циган-Метелик” завдовжки 16,5 м вирушив за маршрутом британських чайних кліперів XIX ст., тримаючи курс на Австралію. На 108-й день плавання 65-річний Чічестер прибув у Сідней, де зробив свою єдину зупинку за весь шлях. Через півтора місяці яхтсмен поновив мандрівку і завершив її як національний герой у вихідному пункті – Плімуті – наприкінці травня 1967 р, подолавши 28 500 морських миль. За це досягнення у травні 1967 року королева Великобританії Єлизавета посвятила Чичестера в лицарі з присвоєнням титулу сер.

В 1977 –му  На Чорнобильській атомній електростанції запущено перший блок потужністю 1 млн. кВт за годину.

1979 • Біля узбережжя Ірландії дистанційним пристроєм підірвано човен, в котрому знаходився лорд Луїс Маунтбаттен, кузен королеви Єлизавети II, герой 2-ї Світової війни, останій віце-король Індії, найстаріший і один з найавторитетніших політичних діячів країни. Відповідальність за цей теракт взяла на себе Ірландська Республіканська Армія (ІРА). Це був перший із численних замахів на членів британської королівської сім’ї, котрі ІРА здійснила протягом наступного десятиліття, намагаючись змусити Великобританію відмовитись від Північної Ірландії для об’єднання її з Ірландською Республікою.

1992 – катастрофа Ту-134 при посадці в Іваново. Літак із Донецька розбився з вини командира екіпажу; загинули всі 84 особи на борту

1992 – на зустрічі у Брно прем’єр-міністр Чехії Вацлав Клаус і прем’єр-міністр Словаччини Владимир Мечіар досягли угоди про те, що з 1 січня 1993 р. Чехія і Словаччина стануть незалежними державами

2000 • На висоті 300 метрів на технічному поверсі Останкінської телевежі у Москві почалася пожежа, котра привела до загибелі трьох осіб.

27 серпня 2003 року  Марс наблизився до Землі на мінімальну відстань за останні 60 тисяч років (55,75 млн км).

Тетяна КОНДРАТЬЄВА