Уже за кілька днів перший у своєму житті День знань відзначатимуть майже 5 тисяч першокласників Вінницької міської територіальної громади. Вони навчатимуться за системою Нової української школи. А першачки приєднаних територіальних громад Великої Вінниці у цьому році вперше отримають «Альбом вінницького першокласника».

Вінницькі школи завершують останні приготування до нового навчального року. Батьки першокласників найактивніше подавали заяви до гімназії №24 – сюди піде 360 першачків. До школи №5 подали 242 заяви, а ЗОШ № 27 матиме 224 нових учнів. Першочергово зараховували майбутніх школярів до закладів за місцем проживання. А також надавали перевагу тим дітям, у яких в закладах навчають братиків чи сестричок.

Усі діти, які вперше сядуть за парти шкіл Вінницької МТГ, отримають у подарунок «Альбом вінницького першокласника». У ньому можна на згадку про початок шкільного життя розміщувати власні фото, про свій клас, першого вчителя, нових друзів, яскраві моменти навчання, досягнення, улюблені шкільні предмети.

Як проходитимуть святкові лінійки до Дня знань, розповіла директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

«За новими освітянськими стандартами формат свята визначає заклад. У нашому місті це уже давно стало святом для дітей, а не для дорослих. І воно має бути організовано так, щоб його запам’ятали діти. Особливо це стосується тих, хто йде на навчання вперше. Це можуть бути урочистості на шкільному подвір’ї, святкування в межах класу, родинні екскурсії. Але, враховуючи наші реалії, адже пандемія не закінчилась, усе це треба робити з дотриманням санепідвимог, аби не наражати на небезпеку дітей та батьків. Міністерство освіти і науки все-таки пропонує (і я це підтримую), що заходи потрібно проводити на відкритому повітрі», - зазначила директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

Що ж стосується самого освітнього процесу, то все залежатиме від епідеміологічної ситуації. Учні та вчителі мають дотримуватись усіх рекомендованих протиепідемічних правил: тримати дистанцію, регулярно мити руки, користуватися масками в коридорах шкіл, проводити дезінфекцію та провітрювання приміщень.

Для того, щоб освітній процес проходив у звичному режимі та для збереження власного здоров’я, вінницькі педагоги активно вакцинуються. Уже зробили щеплення від COVID-19 51,4% освітян громади. А частина закладів мають показники вакцинованих працівників колективів на рівні 80%.