Одне із семи чудес Вінниччини — «Історико-культурний центр духовності та злагоди» – нині отримало нове дихання та за рік готується до знаменної події. Бо у вересні 2022-го, саме в Шаргороді та його околицях, планується грандіозне релігійне та духовне дійство «Рік Христа»!

Про місцеві дива, масштабні ремонти і приготування Шаргородської громади до зустрічі тисяч гостей, паломників та святих отців розповів голова ОТГ Володимир Барецький.

– Віра жива, і наш Шаргород зі всіма святими міс­цями зберегли цей дух, історію та шанс на справжнє диво! І всі знають, що мінімум 5 див сталось тут.

Звісно, що шаргородська діаспора допомагала всі ро­ки зберегти і примножити культурні та святі місця цього куточка Вінниччини. Багато що нам вдалось, але зробити треба ще більше…

Чи стало більше віри? Так, до церкви ходить більше людей… І кожен вірить у диво!

Тому в Шаргороді на Хресній дорозі та в Йосафатовій долині все більше паломників і дійсно віруючих людей із всієї України та з інших країн. Звісно, якби люди не отримували тут сили, енергії, Божого благословення та просвітлення – вони б сюди не їхали. І лише на Хресній дорозі ми знаємо мінімум 5 чудес, які тут стались! А ще численні дива і зцілення в Йосафатовій долині, які через люд­ські перекази зробили ці місця знаменитими та оповили їх легендами. І я так само вірю в ці дива, відчуваю тут святість кожної події та роблю що можу для рідного краю.

У день, коли багато років тому покидав рідний Шаргород та виїздив у Вінницю, я дав собі слово, що повернусь. Звісно, тоді не думав, що коли-небудь можу стати мером свого міста. Але сьогодні не про це, а про майбутнє велике дійство в Шаргороді.

14 вересня 2022-го року Єпи­скопат України проведе саме у Шаргороді всеукраїнський молебень на честь Христа. Це буде найбільша в Україні урочиста католицька меса у «Рік Христа»! До неї рівно рік, а тому весь Шаргород та наша громада активно готуються до прийому гостей і цього свята. Тому ремонтуємо дороги, зони відпочинку, облаштовуємо зелені зони, ре­лігійні громади наводять лад у своїх храмах…

Триває відновлення першопочаткового історичного вигляду нашого костелу святого Флоріана Шарого, добудовуються каплиці та є чіткий план цього знаменного християнського свята на Вінниччині. Від імені Шаргородської громади запрошую на нього всіх!

Нагадаємо, що костел святого Флоріана Шарого — діючий католицький костел Кам’янець-Подільської діє­це­зії в Шаргороді – є пам’яткою архітектури і містобудування націона­льного значення.

Базиліка зведена в 1595 р. коштом польського магната Яна Замойського, великого канцлера коронного, й освячена на честь святого Флоріана — покровителя його роду. На честь Флоріана Шарого названо Шаргород. У один рік з костелом у місті зводилася фортеця. Костел зазнав серйозних ушкоджень під час Хмельниччини в 1648 р., був відбудований у 1717 р. з незначними архітектурними переробками, потім ще раз у 1899 р.

Храм закривався лише на нетривалий час у 30-ті роки ХХ ст. на апогеї гонінь більшови­ків проти релігії. У 1937 р. під час репресій було розстріляно 300 парафіян із ксьондзом Максиміліаном Туровським. Про цю подію нагадує меморіальна дошка, встановлена у приміщенні костелу.

Храм оточує огорожа з надбрамною аркою з витонченої роботи скульптурою святого Флоріана в ніші.

У сакристії (ризниці) є старовинний портрет фундатора Яна Замойського з вказаними датами життя і надписом: «Ян Сіріуш За­мойський, вищий воєначальник і канцлер Коронний, общини Шаргородської року 1585 засновник».

У 2007 р. Шаргород­ський історико-культурний центр духовності та злагоди — костел святого Флоріана XVI cт., Свято-Миколаївський чоло­вічий монастир XVIII–XIX ст., синагога XVI ст. — був визначений серед переможців обласного конкурсу «Сім чудес Він­ниччини».

А Йосафатова долина – це ще одна християнська святиня Поділля, яка знаходиться поблизу села Голинчинці колишнього Шаргородського району на Вінниччині. Названа за однойменною місцевістю поблизу Єрусалима, відома від кінця
17 ст. через воду із криниці в долині, яку вважають цілющою.

Зі слів місцевих пастухів Я. Мисика та Х. Маслоїда, улітку 1923 р. біля джерела їм явився образ Божої Матері з Немовлям, яка промовила: «Христа славте, хрести ставте». З ініціативи сільського священника Т. Петринського і подружжя Бабіїв тут встановлено перший хрест. Незабаром Йосафатову долину відвідало понад 1,5 млн осіб, поставлено близько 17-ти тис. хрестів.

Того ж року спеціальна комісія Подільської губернії ухвалила рішення ліквідувати хрести й зупинити паломництво, після чого в листопаді було заарештовано 50 жителів Голинчинців. Я. Мисик помер від катувань у камері, а решту в січні 1924-го звільнено. Навесні того ж року всі хрести в долині демонтовано. 21 червня 1925 р. розпочався судовий процес над 9-ма священниками і 18-ма мирянами, вироками для яких стали примусові роботи на різні строки. Від 2005 р. паломництво у Йосафатову долину відновлено та встановлено близько
1 тисячі хрестів. Щороку 15 серпня відзначають День чуда з’явлення Божої Матері.