28 серпня у Вінниці відбулась щорічна конференція педагогічних працівників міста. На ній обговорили підсумки роботи галузі у минулому навчальному році та головні завдання і виклики на найближчу перспективу. Зокрема, йшлося і про прогнози щодо нової хвилі захворюваності на COVID-19 та вакцинації у колективах. Адже наразі це єдиний шлях захиститись від хвороби і важкого перебігу та мінімізувати ризики госпіталізації.

Вже традиційно участь у конференції взяли Вінницький міський голова Сергій Моргунов, заступниця міського голови Галина Якубович, директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко та голова Вінницької міської організації профспілки педагогічних працівників Петро Соловей.

Директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко нагадала, як проходив навчальний процес під час пандемії коронавірусу. І зауважила, що минулий начальний рік став справжнім випробовуванням на якість всієї системи освіти вінницької громади. Працівники лабораторії інформаційно-комунікаційних технологій фізико-математичної гімназії №17 модернізували раніше створену платформу дистанційного навчання. До якої приєднали 16 закладів. Але в цілому по місту вчителі використовували різні платформи для проведення онлайн-уроків.

У травні серед учасників освітнього процесу провели електронне опитування.  Серед труднощів учні назвали проблеми з доступом до інтернету. А також зізнались, що їм було важко засвоювати нові теми. Водночас 73% школярів під час опитування визнали, що їм подобається «дистанційка», а от 75% педагогів навпаки – надають перевагу очній формі навчання. І лише 6% вважає, що отримання знань дистанційно  так само ефективно, як і у звичному режимі, коли діти відвідують школу.

«Загалом за підсумками опитування всі учасники освітнього процесу мають бажання навчатися очно. І це має стати вагомим аргументом для вакцинації кожного педагога. Адже чи зможе заклад працювати в умовах запровадження карантинних обмежень – залежить від кількості вакцинованих працівників», - сказала Оксана Яценко.

Спілкуючись з освітянами, міський голова Сергій Моргунов підкреслив, що вінницька громада у 2020-2021 роках отримала серйозні виклики, пов'язані із пандемією COVID-19. Однак попри це фінансування галузі освіти у місті щороку збільшується. Бо вона є одною з ключових у розвитку громади.

Видатки на цю сферу щороку складають не менше 30% всього міського бюджету. У 2021 році вони становлять 1563,4 млн грн., що майже на 252 млн грн (або на 19%) більше, ніж у попередньому.

У громаді продовжують розширювати мережу дошкільних освітніх закладів.  Першого вересня буде введено в експлуатацію садочок по вул. Ватутіна на 6 груп, триває реконструкція дитячого садка №16 на вул. Зерова. Також у планах ввести в експлуатацію заклад дошкільної освіти у Вінницьких Хуторах. Будівництво закладу здійснюється інвестором, а в бюджеті громади передбачили кошти на придбання обладнання та інвентарю – 5,2 млн грн.

Триває процес термомодернізації шкіл та дитячих садочків Вінниці. І уже на кінець 2021 року у місті буде комплексно утеплено 18 садочків та 14 шкіл.

В закладах освіти продовжують створювати і належну спортивну базу. За останні 5 років на територіях шкіл побудовано 8 стадіонів, збудовано 9 мультифункціональних спортивних майданчиків та 5 дитячих ігрових майданчиків.

Головним викликом нового навчального року залишається пандемія COVID-19. У закладах подбали, щоб освітній процес відбувався із дотриманням усіх карантинних вимог. Цьогоріч на придбання медичних масок, дезінфікуючих засобів, мила та паперових рушників у міському бюджеті передбачені видатки у сумі 8,4 млн. грн.

Але єдиний вихід протидії коронавірусній інфекції – це імунізація. Середній показник проведених щеплень у вінницьких школах на сьогодні становить 56%. А згідно з постановою Кабінету Міністрів України, колектив має мати не менше 80% імунізованих працівників, аби працювати в офлайн-режимі.

«Я знаю різні антиковідні легенди. Але, якщо ви хочете, щоб школи працювали у звичному режимі, треба вакцинуватися. Потрібно бути відповідальними разом. Наразі іншого виходу немає. Я не хочу, щоб у нас був локдаун чи щоб місто потрапило у «червону» зону карантину. Середній показник вакцинованих по наших середніх закладах освіти - 56%. Три заклади (гімназія № 6, спеціальна школа та Гавришівський ліцей) можуть працювати офлайн. Бо вони уже мають 80% щеплених вчителів. У дитячих садочках вакцинованих працівників поки що 45%. Лише колективи дитсадків № 5, 13 та №33 вакцинувались на 80%. Середній показник вакцинованих працівників по галузі становить 51,4 %. Я прошу мене почути і зробити усіх вас цей крок в першу чергу задля збереження свого здоров'я», - наголосив міський голова Сергій Моргунов під час спілкування з освітянами.

Наприкінці конференції педагогам вручили  Почесні грамоти Вінницької міської ради та її виконавчого комітету з нагоди 30-ї річниці Дня Незалежності України. Також Почесні грамоти отримали й колишні керівники закладів загальної середньої освіти. А переможці конкурсу «Кращий навчально-методичний посібник 2021» отримали відзнаки «Подільська Вікторія».