Від редакції. Всюди скорочення педагогів. Під питанням закриття чималої кількості шкіл Вінницької області. Але чому скорочують кращих, досвідчених, тих, що користуються в учнів повагою? А залишають блатних. То виходить, що і освіта тепер буде «блатна». Тобто «по блату» треба буде батькам встромляти свого випускника, бо без нього і знань він «профнепридатний»? А яку країну ми із такими трійочниками, не обтяженими знаннями, мораллю і совістю, побудуємо?

Кадрові питання в освітян загострилися саме напередодні початку нового навчального року. Ірина Маліновська прийшла до редакції зі своєю мамою Оленою Рудою. Вони розповіли ось таку історію:

– Донедавна я працювала вчителем початкових класів у школі села Медвеже Вушко. Там навчається до 130 дітей. Я працювала по строковому договору. Було обіцяно мене взяти на постійну основу. Протягом року я підходила до директора Леоніда Розпутні, цікавилася з приводу майбутнього першого класу, бо коли він мене брав на роботу, то обіцяв, що я з нового навчального року вестиму перший клас. У травні я прийшла і запитала: що з першим класом? Може, потрібні якісь збори? Чи поговорити з батьками, адже до першого класу мають піти 13 учнів? Я мала розуміти, чи я залишаюся на цій роботі, чи вже потрібно шукати іншу. Він все відтягував, казав: «Потім. От підеш у відпустку, а потім беремо тебе на постійну основу».

Я готувалася, віршики підбирала. З бібліотеки подзвонили, щоб я вже підручники отримала на дітей. Але коли вийшла з відпустки, він показав мені мою заяву на звільнення і пообіцяв наприкінці місяця сказати, чи я залишуся на роботі, чи буде інша людина. І взагалі — Агрономічнянська ОТГ влаштовує конкурс вчителів. Він все й вирішить. Але вже середина серпня! Чекати більше не­має можливості. Тоді я передзвонила до заступника голови ОТГ Тетяни Закревської, а вона відповіла, що ніякого конкурсу ніхто не проводить. Директор має вирішувати, кого брати на роботу.

Цей дзвінок розлютив директора! Після цього він сказав, щоб я принесла ключі і забирала трудову книжку. Як на мене, то вже було б набагато чесніше провести конкурс і обрати справді того, хто більше підходить на цю посаду.

– Виявилося, що на це місце вже взяли іншу людину, котра закінчила тільки педагогічне училище. Моя донька має дві вищих освіти, пройшла курси інклюзивної освіти, курси НУШ. Їй ніхто не підказував у роботі! — обурюється мама. — Батьки хочуть, щоб їхніх дітей навчала Ірина, зверталися до директора. Він радив збирати підписи, звертатися до ОТГ, мовляв, коли буде конкурс (якого насправді не було), то це матиме значення. А потім заявив, що не знав, що вона навчається, сказав, що не має потрібної кваліфікації. Якщо він не мав намірів брати її на роботу, то потрібно було чесно сказати про це ще у травні. А зараз що їй робити? Знайти роботу в останній момент перед самим початком навчального року нереально! А може, директор не на своєму місці?

Директор школи Леонід Розпутня прокоментував ситуацію:

– Ірина Сергіївна прийшла до нас минулого року у листопаді. Була прийнята на строковий договір до кінця навчального року. Завершився навчальний рік, вона пішла у відпустку і в останній день відпустки звільнилася. Скаржилася голові ОТГ, але я вчинив по закону. Після закінчення строкового договору вчителі приймаються на роботу з першого вересня. А вона навіть заяви не подавала. Так, на перший клас є ще одна вчителька, котра була на строковому договорі, але звільнилася у червні й написала заяву. І якщо брати фахові якості, то Ірина Сергіївна за фахом історик. Нібито вступила на магістратуру на початкові класи, але жодних довідок про це вона не приносила. Інша вчителька закінчила педучилище і має кращі фахові якості. З цього приводу я вже писав не одне пояснення. А робота для неї знайдеться. Звичайно, не в нашій школі, але є вакансії у Некрасовому, в Пултівцях, Красному. Було б бажання.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА