Розвинута, сильна, комфортна, національна, європейська держави із суспільством відповідальних громадян – таку власну формулу національної ідеї вивів п’ятий президент України, лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко.

Про це йдеться в дописі у його телеграм-каналі.

За його словами, дискусія про “національну ідею” нагадує йому пошук квітки папороті: ніхто не бачив, як цвіте та рослина, і ніхто ще не знайшов скрижалів, на яких викарбувано нашу національну ідею.

Моя формула така. Побудова розвинутої, сильної, комфортної, національної, європейської держави із суспільством відповідальних громадян”, – зауважив лідер “ЄС”.

Петро Порошенко пояснив, що “розвинута” – значить, вільна ринкова економіка і сучасний науково-технологічний рівень. “Сильна” – це армія і спеціальні служби, які здатні гарантувати національну безпеку.

 

“Комфортна” – країна, де поважають приватну власність, дотримуються прав і свобод. “Національна” – ми сотні років були бездержавною нацією, нашу ідентичність знищували, а культурно-історичну спадщину розкрадали; місія наших поколінь – відновити втрачене, зберегти набуте і передати це дітям та онукам.

“Європейська” – ми завжди були частиною цієї цивілізації де-факто, зараз маємо оформити це де-юре.