Літні Паралімпійські ігри, які були перенесені з 2020 на 2021 рік, відкрилися у Токіо. Церемонія відкриття відбулась 24 серпня, на Національному олімпійському стадіоні в Токіо. Основною темою для церемонії відкриття нинішньої Паралімпіади обрано концепт We Have Wings (з англ. “Ми маємо крила”). Організатори обрали цю тему для того, щоб підвищити обізнаність про мужність паралімпійців, які намагаються “розправити крила незалежно від того, звідки дме вітер”.

Спортсмени Вінницького регіонального центру “Інваспорт” є  постійними учасниками Паралімпійських ігор, починаючи з XI літньої Паралімпіади у м.Сідней (Австралія),  за цей період було здобуто дві бронзових нагороди (дзюдо, стрільба кульова) та дві срібних нагороди на зимових Паралімпійських іграх (біатлон).

На XVI літні Паралімпійські ігри до Токіо вирушили троє спортсменів із Вінниччини:

Денисюк Олексій – ЗМСУ, член національної збірної команди України зі стрільби кульової серед спортсменів з УОРА, бронзовий призер ХV літніх Паралімпійських ігор у м. Ріо-де-Жанейро (Бразилія) 2016 р., 4-разовий чемпіон світу та рекордсмен світу;

Шевчук Мар’яна – МСУМК, член національної збірної команди України з пауерліфтингу серед спортсменів з УОРА, 4-місце на ХV літніх Паралімпійських іграх м. Ріо-де-Жанейро (Бразилія) 2016 р., багаторазова рекордсменка світу, чемпіонка світу;

Швець Антон – МСУМК, член національної збірної команди України з тхеквондо серед спортсменів з УОРА, бронзовий призер чемпіонату світу, чемпіон Європи.

Напередодні відкриття  ігор голова Міжнародного паралімпійського комітету (МПК) Ендрю Парсонс заявив, що зробить усе можливе для проведення безпечних ігор в умовах пандемії коронавірусу.

І ось маємо небувалий результат – хмільничанка Мар’яна Шевчук вперше за всі роки принесла золоту медаль Паралімпіади на Віннниччину.

Здобуті медалі дозволили Україні посісти п’яте місце у медальному заліку Паралімпіади-2020. На рахунку українців 43 медалі.

Лідером медального заліку Паралімпіади-2020 залишається збірна Китаю, яка вже виграла 104 нагороди (46 – найвищого гатунку).

За кількістю медалей Україна продовжує займати четверте місце. Українці поступаються лише Китаю, Великій Британії та ПКР. За кількістю срібних нагород (22) українці – другі, поступаючись лише представникам Китаю.

Андрій Власенко