Із 2013-го року за кошти обласного бюджету реалізується літературний проєкт «Моя Вінниччина». Письменники, місцеві журналісти, краєзнавці, вчителі пишуть історії вінницьких міст і сіл — воістину, народна творчість! Вінниччина – єдиний регіон України, де реалізується такий проєкт.

Борівці пощастило — 5 томів, погодьтесь, немало, подібного не має жодне село України. А попереду, як обіцяв автор, борівчанин, заслужений журналіст України Вадим Вітковський, ще 6-й і можливо 7-й томи. По суті, історія села, яка почалась, за дослідженнями місцевого історика Олега Дідика, не менше 2 тис. років тому – невичерпна!

Недаремно на обкладинці назва “Борівка” написана і латиною Boriwka. Адже, працюючи над книгою, Вадим Миколайович побував у багатьох країнах, переглянув безліч архівних документів. Та й борівчани — дипломати, спортсмени, державні діячі, військові – прославляють рідне село у світах. На Кіпрі, у Фінляндії, Китаї, Японії, Греції, Польщі, Німеччині та ін. знають подільське село Борівку!

Факти, наведені у книзі, унікальні. Наприклад, фото 1901 року — цинкографія! - борівчанина Івана Миколайчука, який привіз у село  “Кобзаря”, за що був заарештований. Тут і спогади адьютанта Петлюри про Борівку, Бабчинці, і таємниці життя вчительки Чеслави Караманської, і знахідка поблизу Туапсе безвісти зниклого  бійця Другої світової Миколи Сименчука... І головне - розповіді про борівські вікові родоводи, від дідів-прадідів до наших днів.

...Моє далеке й дороге село — неначе літ минулих не було... На сторінках книги “Борівка  Boriwka” оживають старі світлини, спогади земляків.

- Борівчани, які жили кілька століть тому, передали вам свою генну память, колір очей, ходу, звички, мову, думки, - звернулась до земляків поетеса Ніна Гнатюк. - Бережіть цей спадок!  Село має жити, наповнюватись голосами малечі,  збагачуватись новими оселями. Борівка дає не тільки хліб, Борівка дає народ!

Десятки книг із презентації були передані Борівській загальноосвітній школі, Борівській сільській бібліотеці і старості села Михайлові Слободянюку. А ще автор особисто нагородив учнів Івана Сімончука і Аліну Комар, які вивчають історію свого роду.

Концерт у місцевому Будинку культури вдався на славу. Співаки Лідія й Олександр Остапчуки та Галина Король, гурт “Злагода”, музикант Сергій Журавльов, бард Сергій Брайлян, поети Валентина Буздиган і Віктор Цимбал, спортсмени та артисти, як кажуть, взяли публіку! Люди відбивали долоні у аплодисментах, атмосфера була святкова і суперпозитивна.

За словами Вадима Вітковського,  у літературній серії “Моя Вінниччина” вже вийшли книги про 75 сіл нашої області. Ще 40 історій міст, сіл і селищ готуються до друку.

Ірина ЗОНОВА