Хто б міг подумати ще кілька років то­му, що це стане довгоочікуваною радістю для учнів і вчителів. У цьому році за парти сяде 15800 першокласників у Вінницькій області. У м. Вінниці — 4955.

– Традиційно відбулись святкові лінійки на вулиці. Однак керівникам органів управління освітою територіальних громад вказано на необхідність забезпечення дотримання вимог протие­пі­демічних заходів, — прокоментувала перший заступник голови Він­ницької ОДА Наталя Заболотна. — Це свято особливе для першокласників та їхніх батьків. У новому навчальному році за парти сядуть близько 15,8 тисячі першокласників у Він­ницькій області, щоправда, це на 900 уч­нів мен­ше в порівнянні з минулим роком.

Перший урок у новому навчаль­ному ро­ці Міністерство освіти та науки України рекомендує присвятити 30-й річниці Незалежності України.

Наталя Заболотна, перший заступник голови Він¬ницької ОДА: «Вітаю усіх з початком нового навчального року. Нехай він буде щасливим»

– А в якому форматі триватиме осві­тній процес?

– Це залежатиме від епі­демічної ситуації. На сьогоднішній день Вінниччина перебуває в «зеленому» рівні епідемічної небезпеки. Проте навіть при переході на «жовтий рівень» заклади освіти області функціонуватимуть в очному форматі, якщо буде провакциновано понад 80% працівників шкіл. У цьому контексті проводиться широкомасштабна інформаційна кампанія серед пра­цівників закладів освіти.

1 вересня до шкіл Він­ниці пі­дуть 4955 першо­­клас­ни­ків, в області — 15 800 нових учнів.

Найбільше заяв до
1-го класу подали до Вінницької гімназії №24 – сюди піде 360 першачків, до школи №5 – 242 заяви, ЗОШ № 27 — 224 нових учні.

Як у Вінниці проходять святкові лінійки до Дня знань, розповіла директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

– За новими освітянськими стандартами формат свята визначає заклад. У нашому місті це уже давно стало святом для дітей, а не для дорослих. І воно має бути організовано так, щоб його запам’ятали діти. Особливо це стосується тих, хто йде на навчання вперше. Міністерство освіти і науки рекомендувало, щоб заходи проводилися на відкритому повітрі — на шкільному подвір’ї,  святкування в межах класу, родинні екскурсії.  Але, враховуючи наші реалії, адже пандемія не закінчилась, усе з дотриманням санепідвимог, аби не наражати на небезпеку дітей та батьків.

– А як буде відбуватися навчальний процес далі?

— Для того, щоб освітній процес проходив у звичному режимі, для збереження власного здоров’я вінницькі педагоги активно вакцинуються. Наприклад, уже зробили щеплення від COVID-19 майже 55% освітян Він­ницької ТГ. У ЗОШ №6, спецшколі та Гавришівському ліцеї уже мають показники вакцинованих працівників колективів на рівні 80%.

Людмила ПОЛІЩУК