Валерій Чалий, вінничанин, який був Надзвичайним і повноважним послом України в США (з 10 липня 2015  по 19 липня 2019).

Ось як оцінює поїздку президента Зеленського до США та зустріч із Байденом

– Якщо порівняти з рівнем співпраці і документами, скажімо, 2018-2019 років – там не буде нічого принципово і якісно нового. Але водночас добре, що таки відновлюються інституційні механізми взаємодії стратегічних партнерів: Комісія стратегічного партнерства Україна – США (попереднє засідання проведене у Вашингтоні в 2018 році), стратегічний енергетичний діалог (започатковано у 2018 році), який тепер буде називатися “стратегічний діалог з енергетики та клімату”.

Інституційна пам’ять і сталість стратегічного партнерства – це добре.

Те, що відновлюються напрацьовані роками формати двосторонньої співпраці – це також плюс. Насамперед, українським та американським дипломатам.

Те, що були позитивно сприйняті і у Києві і в Вашингтоні пропозиції, підготовлені нами в “Дорожній карті стратегічного партнерства Україна-США” https://drive.google.com/file/d/1-xI5N3LU_Uf0VQdViN7DtYHs6tY-oHBR/view свідчить про важливість та необхідність експертної роботи на американському напрямі.

Сподіваюся, що також “оживуть” Українсько-Американська рада з торгівлі і інвестицій, Українсько-американська робоча група з питань нерозповсюдження та експортного контролю, кібернетичний діалог, Українсько-американська Робоча група з науки і технологій.

У мене тільки одне запитання. Чому ми два роки нічого цього не робили?! І вірусом тут важко все пояснити. Краще пізніше, ніж ніколи…

Інші експерти підкреслюють, що Байден вимагав екстрадиції найголовніших корупціонерів, проти яких порушені справи у США.

У першу чергу, Коломойського.

Він пообіцяв наступну зустріч. Натякнув, що сподівається ще раз виступити перед Верховною Радою.

Нагадаємо, що Байден говорив вперше:

– Найстрашніше для України – ракова пухлина корупції, яка роз‘їдає Україну і її економіку.

Отож, якщо по-простому:

якщо хочете підтримки і допомоги – маєте здавати доморощених олігархів. І навіть коли вони є близькими приятелями, друзями чи «патронами».

Андрій Власенко