Півмільйона пенсіонерів-силовиків готові йти на Київ, якщо їм не перерахують пенсії.

Півтора місяця минуло з тих гарячих подій під Верховною Радою, коли ветерани силових структур вийшли на акцію протесту, вимагали перерахунку пенсій і навіть намагалися прорватися до парламенту. Того ж дня Кабмін на своєму засіданні затвердив рішення про підвищення пенсій військовослужбовцям вже з липня.

А у п’ятницю Координаційна рада ветеранів силових структур та атовців Вінниці і Вінницької області скликала на «круглий стіл» ветеранів-пенсіонерів. Питання для обговорення давно знайоме і ще досі дуже актуальне — “соціальний та правовий захист військовослужбовців, інших представників оборонного, безпекового сектору, що негативно впливають на національну безпеку держави”. До серйозної розмови силовики запросили нардепів, керівників судової гілки влади, представників Пенсійного фонду України у Вінницькій області та інших компетентних і відповідальних спікерів.

Генерал-лейтенант Василь Артюх нагадав просту істину:

– Що ми маємо? Протягом останніх двох років з лав ЗСУ звільнилося більше 100 тисяч осіб. Це офіцери і солдати, сержанти контрактної служби. На їхню підготовку держава витратила немалі гроші з бюджету. Почали звільнятися офіцери, котрі відслужили тільки 5 років, тобто контракт. Бо вони не бачать жодних перспектив для себе та своїх сімей. Пенсійне забезпечення — одна з головних причин такої ситуації.

Кількість пенсійних судових справ просто шалена...

Але ще 5 років тому цієї проблеми не існувало! І суди не були завалені пенсійними справами, і адвокатів військовослужбовці не шукали. У 2016 році під час війни внесли зміни до закону про пенсійне забезпечення, і військовослужбовці з тих пір не отримують належних їм грошей. Зрозуміло, що це питання вирішується у Верховній Раді, тому сьогодні ми готуємо відповідне звернення до прем'єр-міністра України та до членів Кабінету Міністрів України, щоб вони розглянули і ухвалили відповідний законопроєкт №2141, котрий повертає рівень пенсійного забезпечення до 90%. Загалом у зверненні 10 пунктів-пропозицій. У нас 550 тисяч пенсіонерів Збройних сил та інших військових формувань. Чому їх так обділили? Хіба нормально, коли у суддів 77000 – середня пенсія, а у таких же правоохоронців в десять разів менша?

– За фактами системних правопорушень у цій сфері в результаті численних звернень силовиків Вінниччини до Генерального прокурора України слідчі ГУ НП України у Він­ницькій області відкрили кримінальне провадження за невиконання рішень суду, – розповів полковник військової контррозвідки Петро Творун.

Загалом розмір збитків, заподіяних пенсіонерам-силовикам, визначений колосальний — понад 42 мільярди гривень. Утім, чиновники Пенсійного фонду у касаційній скарзі вказали, що якщо ці гроші віддати нам, то це буде “неефективне використання коштів”. Ми спочатку звернулися напряму до Генерального прокурора. Звідти ця справа була передана в ДБР, а потім через поліцію повернулася до Вінницької прокуратури. Справа ведеться, потерпілих поки що шестеро, хоча насправді їх сотні. Вони завалили позовами українські суди і Європейський суд з прав людини, де були змушені визнати, що така ситуація — це підрив національної безпеки і зневіра в державі. Така кількість справ заблокувала роботу Європейського суду.

Кількість пенсійних судових справ просто шалена, і кінця й краю не видно.

Голова управління Пенсійного фонду у Вінницькій області Олена Корчака заявила:

– Неправильно і незаконно, коли пенсійне забезпечення потребує щось відсудити. Найбільше проблем навколо зменшення відсотку грошового забезпечення з 90 до 70. Але трактувати закон може тільки Міністерство юстиції, а ми діємо в межах визначених нам повноважень. Державний орган не може брати на себе зобов'язань, котрі не забезпечені коштами. Тому ми керуємося Бюджетним кодексом України. На сьогодні існує одна-єдина норма при призначенні пенсії, ми не можемо застосовувати відсоток грошового забезпечення, вищий за 70%. На виплати по судових рішеннях коштів у бюджеті вже немає. У 2019 році на це було передбачено 100 мільйонів гривень, у 2020 році — 200 мільйонів і 360 мільйонів гривень Пенсійний фонд України отримав з державного бюджету на погашення рішень суду цього року. З 2018 року за судовими рішеннями у Вінницькій області виплачено 31 мільйон 386 тисяч гривень 3325 особам. Ми провели перерахунок 21,6 тисячі пенсіонерів силових структур. Середній розмір підвищення – 1675 гривень. І це призвело до щомісячної потреби 30 мільйонів гривень.

Середній розмір пенсії за вислугу років пенсіонерів силових структур 7466 гривень. МНС — 7266, Міноборони — 8254, МВС — 6297, СБУ — 10871, державний департамент з виконання покарань — 6582, спецзв’язок — 10327 грн. Середній розмір підвищення – майже 2 тисячі гривень. Це всім — хто звернувся до суду і хто не звертався.

Ситуація розпалюється і потребує негайного вирішення. Тому силовики-пенсіонери чекають від держави вирішення ситуації. Бо інакше половина суддів буде працювати, щоб в судовому порядку повертати їм пенсії. Тільки вдумайтесь – 550000 справ!

Тетяна КОНДРАТЬЄВА