Від них ми дізнались, що за часи існування цієї свя­щенної гори найбільше монахів на Афоні – з Поділля.

Як відомо, Афон — це окрема республіка, яка складає спільноту із 20 монастирів, які ще із 1312 року напряму підпорядковані Константинопольському Патріарху.

– Приїзд до нас афонітів — це продовження візиту Вселенського Патріарха, — розповів після літургії митрополит Симеон. — Прибули вони зі святої гори Афон, з центру світового монашества. Варто нагадати, що гора Афон знаходиться під омофором як кано­нічна територія Вселенського Патріарха, і монахів з По­ділля там було най­більше. Очолив делегацію ігумен монастиря Пантократор архімандрит Гавриїл. До складу делегації входить відомий афонський іконописець та каліграф, ієромонах Лука з монастиря Ксенофонт, котрий відтворив на пергаменті текст Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

А ще — автор брошури «Вся правда про Українське Церковне питання» ієромонах Микита. Брошура видається в монастирі Пантократор і вже перекладена на 8 мов. Настоятелі і братія Афону, зокрема монастирів Ксенофонт і Пантократор, щиро підтримують автокефалію нашої Православної Церкви України. Сьогодні відбулася наша спільна євхаристійна молитва, котра свідчить про нашу єдність. Ми молилися за наші церкви, за Подільський край, за мир у кожній душі та кожному серці.

– Ми довго збиралися і дуже раді, що нам випала честь відвідати Україну і Вінницю. І дякуємо за таку зустріч з вірянами. Хочемо запросити митрополита Симеона до нас, співслужити з нами, таким чином засвідчивши єдність Церкви, — сказав ар­хімандрит Гавриїл.

— Щодня монахи Афону проводять по вісім годин у молитвах за кожного з вас. Ін­ший час — у важкій праці, бо живуть вони тільки з того, що виростять самі. Вони дотримуються усіх постів. Крім цього, їм доводиться часто приймати гостей, бо у монастирях знаходиться чимало реліквій і чудотворних ікон. Життя монаха полягає в тому, щоб не лише молитвами врятувати свою душу, а й душі інших.

Ієромонах Лука, котрий написав Томос, теж дякував за таку зустріч. Він увійшов у чернечий світ у п'ятнадцятирічному віці і став одним з найбільш знаменитих іконописців. Свій талант іконописця Лука розкрив на Афоні, розписавши соборні храми у монастирях Ксенофонта і Симонопетра. Ієромонах Лука знає про Україну не з чужих слів, він відвідував нашу землю. А ось тепер його рукою каліграфічно виписаний текст Томосу — документа, який проголошує автокефалію Православної Церкви України.

– Питання української церкви було довгий час відкладене. Це було проблемою не лише для українців, а й для нас, — розповів ієромонах Лука. — Ми молилися, щоб Господь вирішив це питання, дав спасіння для всіх. Завдяки рішучості Його святості все й сталося. Для мене — велика честь бути причетним до створення Томосу.

На молитовну згадку про візит у Вінницю митрополит Си­меон подарував ченцям ікони Божої Матері «Барська». У подарунок владиці Симеону отець Гавриїл підніс ікону «Успіння Пресвятої Богородиці», зазначивши, що оклад образа — це копія окладу давнього Євангелія, яке зберігається у монастирі Пантократор. Отець Лука передав у дар владиці Симеону від архімандрита Олексія панагію.

Ювілей Незалежності України був справді особливим і знаковим для Православної Церкви України цими візитами.

Чи приходили на службу ченців із Афону представники Московського патріархату і чи зустрі­чались із ними під час їхнього візиту до Вінниці — УПЦ (МП) не анонсувала. Хоча всі па­м'ятають, як масово організовувались священниками та вірянами цієї церкви паломницькі поїздки саме до Афону як до релік­вії світового православ'я.

То що, дійсно і досі ця церква, яка заявляє, що вона Українська Православна, підтримує політику Патріарха Кіріла і пішла в розкол та ігнорує не лише Вселенського Патріарха Варфоломія, але й монахів та ігуменів святинь, до яких їздили приклонятись?

Крім того, на урочистому прийомі з нагоди святкування 30-річчя Незалежності країни у голови Вінницької ОДА Сергія Борзова був помічений митрополит УПЦ (Московського Патріархату) Варсонофій.

Весь вечір він знаходився поряд із представниками ПЦУ — митрополитами Романом та Михайлом.

Тому багато хто зрозумів це як добрий знак, що Московський патріархат, особливо на Поділлі, почув пораду Вселенського Патріарха об'єднатись в одну церкву. І не підтримав заклику не йти на урочистості святкування 30-річчя Незалежності України. Бо ж на останньому протесті під Верховною Радою віряни цього крила виступали проти перейменування УПЦ (МП) на Російську Православну Церкву в Україні.

А іншого статусу, крім як одна церква — одна держава, у світовому Православії не передбачено.

Щоб почути офіційну позицію, ми звернулись до пресслужби УПЦ МП у Вінницькій області. Однак там від коментарів утримались.

Тетяна Кондратьєва