Вінницька спортсменка Мар’яна Шевчук на Паралімпіаді в Токіо здобула золоту медаль з паверліфтингу серед жінок вагою до 55 кг. З першої ж спроби підняла штангу вагою 125 кг. Це найкращий результат зі всіх змагань.

Удруге вона намагалася під­няти 128 кг, а втретє – 133 кг, однак не змогла цього зробити.

Ближче всіх до результату Шевчук підійшли китайська і турецька спортсменки, які підняли по 124 кг.

– Вона і справді талановита дівчина – гордість нашої області. Головна її якість – це наполегливість. Бо тренуватись готова бу­ла цілодобово. Наше місто пишається такими чемпіонами. Спорт­сменка вже зуміла стати володаркою «золота» Кубка світу. До то­го ж, вона встановила новий рекорд світу – 133 кг, – розповідає представник параолімпійського комітету Дмитро Лукавий.

Тренує Мар’яну досвідчений фахівець Олег Пакула. Вона є вихованцем Вінницького центру «Інваспорт». Підкорення чергової вершини Мар’яною Шевчук не є випадковим. Адже вона боролась за ліцензію на виступ у цьогорічних Паралімпійських іграх. Здобула її торік, коли виграла планетарний чемпіонат зі світовим рекордом. У Мар’яни Шевчук були всі шанси на паралімпійське золото. Адже все ж вона є світовою рекордсменкою. Таких і справді мало, тому пишаймось нею.

Також Мар’яна має успіхи і у навчанні. Вона — студентка Вінницького аграрного університету. Навчається на заочній формі на п`ятому курсі. Раніше закінчила технологічно-промисловий фаховий коледж при вузі. Директор Руслан Будяк каже, що Мар`яна справжня гордість закладу.

– Таких наполегливих та трудолюбивих, як наша Мар`яна, дуже мало. Вона старанна та дуже слухняна. Багато разів ставала кращою із кращих, проте ніколи не зазнавалась та не втрачала людяності. Завжди приходила до викладачів та одногрупників після змагань і ділилась враженнями. Про неї хочеться говорити лише найкраще, бо вона і з навчанням справлялась на «відмінно». Опанувала професію технолога по молоку, а зараз закінчує університетський факультет харчових технологій. Проживає спортсменка ще у нашому гуртожитку, бо свого житла не має. Весь свій час присвячує спорту. Тренується щоденно зранку та ввечері. Її завзяттям можна лише захоплюватись, – розповідає директор.

Крім Мар’яни Шевчук, на Паралімпіаду в Токіо поїхали ще двоє вінничан: Денисюк Олексій – ЗМСУ, член національної збірної команди України зі стрільби кульової серед спортсменів з УОРА, бронзовий призер ХV літніх Паралім­пій­ських ігор у м. Ріо-де-Жанейро 2016 року, 4-разовий чемпіон світу та рекордсмен світу. Швець Антон – МСУМК, член національної збірної команди України з тхеквондо серед спортсменів з УОРА, бронзовий призер чемпіонату світу, чемпіон Європи.

Золота медаль Параліміади отримана вперше серед команд Вінницької області. Тому Мар’яна Шевчук уже увійшла в історію нашого спорту. Вітаємо! Чекаємо нових звершень.

Софія Копач