За останні п’ять років у Вінниці кількість безпритульних тварин суттєво зменшилась. Досягти таких результатів вдалось дієвим та гуманним способом, а саме – завдяки стерилізації вуличних котів та собак. Такі операції проводять у муніципальному притулку для тварин з 2016 року. За цей час кількість стерилізованих тварин у місті зросла наполовину. Також у Вінниці проводять роботу з влаштування собак та котів у домівки вінничан, але питання безпритульних тварин залишається актуальним. Тому на серпневій сесії міської ради депутати ухвалили нову Програму регулювання чисельності тварин гуманними методами. Документ розрахований на 2022-2024 роки.

За інформацією міжнародного благодійного фонду «Four Paws Ukraine» Україна входить у десятку країн світу за кількістю безпритульних тварин. Основними причинами їх появи на вулицях Вінницької територіальної громади є розмноження тих собак та котів, які вже є безпритульними (74 %). І лише невелика їхня частина була покинута або загублена господарями.

На жаль, в Україні не ведеться загальнонаціональний офіційний облік безпритульних тварин. Однак, завдяки співпраці виконавчого комітету Вінницької міської ради з організацією ТОВ «Чотири Лапи Україна», вдалось здійснити такі підрахунки. У 2016 році у місті було 1865 безпритульних тварин, з них 15 % – стерилізовані, а у 2020 році нарахували 1330 вуличних собак та котів, з яких стерилізовані 32 %.

У муніципальному притулку для тварин в період з кінця 2018 року (коли заклад отримав відповідну ліцензію) і до 1 червня 2021 року перебували 1360 собак, з яких було стерилізовано 1298. І  з-поміж них 264 – знайшли собі господарів та були влаштовані у домівки вінничан. Крім того, за цей проміжок часу у місті стерилізовано 1157 вуличних котів.

Також виконавчі органи міської ради підтримують громадські ініціативи щодо зменшення кількості безпритульних тварин. Наприклад, у 2019 році реалізували проєкт «Безкоштовна стерилізація безпритульних тварин (кішок) на території міста Вінниця» (провели операції 500 кішкам).

Триває співпраця муніципалітету з міжнародними організаціями. Зокрема, з міжнародним благодійним фондом «FOUR PAWS International» (Бельгія) щодо реалізації проєкту програми підвищення рівня адопції (прилаштування) тварин з муніципального притулку. Силами цієї організації проведено стерилізацію 244 безпритульних тварин.

За інформацією відділу оперативного реагування «Цілодобова варта», кількість звернень мешканців щодо необхідності відлову вуличних тварин поступово зменшується. Так, у 2018 році надійшло 594 звернення, у 2019 році – 406, а у 2020 році – 361.

Проте, не зважаючи на проведені заходи, питання з безпритульними тваринами у територіальній громаді залишається актуальним. Тим більше, що межі ВМТГ розширились, і на приєднаних територіях є чимало випадків самовигулу, – коли домашні тварини гуляють без нагляду господарів, а це призводить до неконтрольованого розмноження собак та котів.

Щоб і у подальшому зменшувалась кількість безпритульних тварин та задля створення безпечного середовища для громадян та комфортного співіснування містян і тварин, у Вінниці ухвалили муніципальну Програму регулювання чисельності тварин гуманними методами на 2022-2024 роки. Цей напрямок роботи врахований у Концепції Інтегрованого розвитку міста Вінниці до 2030 року.

«Програма в своїй основній частині базується на ідеї стерилізації й супроводу тварин. Стерилізовані безпритульні тварини, які повертаються до попереднього місця перебування, обов’язково повинні легко візуально ідентифікуватися (кліпса на вусі). Також програма направлена на вирішення проблем з утримання домашніх та інших тварин, що включає в себе контроль за їхньою кількістю через облік та всебічний моніторинг. Йдеться у документі й про пошук господарів тваринам, які утримуються у притулках», – каже директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Семенюк.

Новою Програмою передбачено моніторинг та визначення кількості безпритульних тварин, розробка та прийняття Правил утримання тварин, створення системи контролю за їх розведенням. А також – підтримка належного функціонування муніципального притулку для тварин, проведення інформаційно-просвітницьких заходів для вінничан стосовно гуманного поводження з тваринами та влаштування їх у домівки.