Наскільки дієвою є вакцинація у кожному окремому випадку, може показати рівень антитіл в організмі. Але мінімальні показники досі не встановлені. Та й мутації ускладнюють захист від COVID-19.

– Після хвороби або вакцинації від COVID-19 в організмі людини формуються антитіла проти спайк-протеїну вірусу. SARS-CoV-2 використовує цей протеїн, аби проникнути до клітин. Саме завдяки спайк-протеїну антитіла можуть розпізнавати вірус і робити його видимим для імунних клітин. Оцінюючи ефективність новітніх мРНК-вакцин, таких, як препарат виробництва BioNTech/Pfizer, науковці засвідчили захист від захворювання у понад 90 відсотків вакцинованих. Однак цей показник частково нівелюється поширенням мутації “Дельта”, яка є суттєво заразнішою за попередні видозміни. “Дельта” вирізняється тим, що нею легко інфікуються і вакциновані першою дозою. Імунолог Карстен Ватцль (Carsten Watzl) з Технічного університету Дортмунда у своєму дослідженні дійшов висновку, що з огляду на “Дельту” ефективність вакцини від BioNTech/Pfizer падає до 88 відсотків, а векторної вакцини від Astrazeneca з 66 до 60 відсотків.

Зазвичай для визначення високого рівня захисту від вірусу є визначені граничні показники. Однак у випадку SARS-CoV-2 таких показників ще не існує. Тобто рівень захисту лікарі оцінюють на власний розсуд. При цьому аналізи зазвичай показують наявність в організмі від сотень антитіл до декількох тисяч. “Якщо ми бачимо, що аналіз засвідчив показники, які перебувають у верхній третині або вище половини з усіх результатів, то можна вважати це хорошим захистом”, – каже німецький імунолог.

Відкритим залишається також питання, як швидко після хвороби або щеплення знову падає рівень антитіл. Відповідних довготривалих досліджень щодо SARS-CoV-2 ще немає.

Однак за першими дослідженнями, ситуація зі стійкістю антитіл цього вірусу схожа на інші віруси. Протягом перших місяців після щеплення рівень антитіл швидко падає, однак потім стабілізується на певному рівні і далі зменшується повільно.

Відомі науковці нагадують, що є певна кількість людей, які після щеплення не сформували або сформували дуже мало антитіл. Вони фактично не захищені від інфікування. Низький рівень антитіл може бути спричинений багатьма чинниками. Серед них передовсім слабка імунна система. Нерідко, констатує експерт, доводиться робити третє щеплення, аби організм взагалі сформував захист.

За матеріалами DW
Андрій Власенко