У православній церкві сьогодні святкується Стрітення Володимирської ікони Пресвятої Богородиці, вшановуються ікони Божої Матері Володимирська, Розчулення Псково-Печерська, Володимирська-Єлецька, а ще проводиться день пам’яті Блаженної Марії Дівєєвської, мучеників Адріана і Наталії. Обидва мученика жили приблизно на початку IV століття недалеко від узбережжя Мармурового моря. Сама Наталя народилася і виросла в християнській родині, але заміж вийшла за язичника Андріана. Разом подружжя прожило трохи більше одного року, після чого почалися гоніння на послідовників християнської віри. Тоді прибув імператор Максиміліан, і в цей час були спіймані 23 християнина, яких піддали жорстоким тортурам. Андріан, бувши ще тоді язичником, був вражений, з якою стійкістю люди брали муки. В результаті, він і сам повірив в Христа. Тоді язичники схопили його і відправили до в’язниці. Наталія відразу ж поспішила відвідати чоловіка у в’язниці. Там же незабаром Андріана піддали різним мукам, і весь цей час поруч з ним знаходилася Наталія, яка також заслужила мученицький вінець.

А ще 8 вересня, відзначається Міжнародний день солідарності журналістів, (Свято було проголошено в 1958 році за рішенням IV конгресу Міжнародної організації журналістів (МОЖ) – найстарішого і найбільшого інтернаціонального журналістського об'єднання у світі. Дата для проведення цього міжнародного дня була вибрана не випадково. Саме в цей день у 1943 році в Берліні був страчений фашистами заарештований гестапо у квітні 1942 року чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик. Навіть у нацистських катівнях Юліус не залишив професію і встиг написати книгу «Репортаж з петлею на шиї», за яку був посмертно в 1950 році відзначений Міжнародною премією Миру)

Сьогодні Міжнародний день грамотності ( Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи), Міжнародний день фізіотерапії, День вибачень і День медсестри відділень дитячої гематології та онкології

8 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

70 • Після кількох місяців облоги війська Тита Флавія Веспасіана-молодшого захопили Єрусалим, що вирішило долю Першої юдейської війни. У Римі його успіх був відзначений тріумфом, офіційним визнанням як спадкоємця імперії, а коштом скарбниці знесеного Другого Храму було відбудовано постраждалу у пожежі і громадянській війні римську столицю.

1173 • Військо, надіслане владимиро-суздальским князем Андрієм Боголюбським проти смоленських Ростиславичів, які своєвільно захопили міста у Київській землі, підійшло до Вишгорода. Його облога жодного успіху не принесла, а прибуття через дев'ять тижнів галицько-волинських полків на чолі з луцьким князем Ярославом Ізяславичем на допомогу Вишгороду змусила володимиро-суздальців рятуватись втечею.

1296 - у Флоренції відбулася урочиста церемонія закладання собору Санта-Марія-дель-Фйоре (собор Діви Марії з квіткою).

Храм зводили 140 років і освятили в 1436 р. Добудований Філіппо Брунеллескі, витончений і водночас грандіозний собор став своєрідною межею, що відділила архітектурну традицію середньовіччя від принципів будівництва епохи Відродження

У 1380 році відбулася Куликовська битва: розгром руськими військами під проводом Дмитрія Донського татаро-монгольської армії Мамая. Бій відбувся на Куликовому полі між річками Дон, Непрядва і Красива Меча на території, що зараз відноситься до Тульської області. Втрати об'єднаних сил руських князівств - до 20 тисяч осіб, монголо-татар - близько 90 тисяч. Друга невдача Мамая зумовила його поразку у протистоянні з Тохтамишем, який одноосібно утвердився в Золотій Орді після двох десятиліть міжусобиць.

1395-й рік - до Москви із  міста Володимира перенесена перша ікона у світі - Володимирська ікона Пресвятої Богородиці. Вважається, що вона написана євангелістом Лукою на дошці від столу, за яким трапезували Спаситель із Пречистої Матір'ю і праведним Йосипом. У 1131 році ікона була надіслана до Русі з Константинополя і поставлена в дівочому монастирі Вишгорода. А в 1155 році Андрій Боголюбський помістив її в спорудженому ним Успенському соборі у м. Володимирі. Насправді ікона іменується Вишгородською Богородицею Ніжності. До 1155 року ікона була однією з головних святинь України-Русі. За радянських часів і до 1999 року ікона Вишгородської (Володимирської) Богородиці зберігалася у Третьяковській галереї. Потім її передали церкві. Але під час передачі святині в руки патріарху Алексію образ несподівано тріснув. Очевидці стверджують, що один з ієрархів церкви на це промовив: «На жаль, Богородиця вже не з нами».

1504 • У Флоренції на площі Сеньйорії віткрито чотириметрову статую «Давид» роботи Мікеланджело Буонарроті. Вона зображає біблійного царя юдеїв Давида перед вирішальним двобоєм із філістимлянином Голіафом і стала символом боротьби флорентійців проти тиранії, а згодом — цілої епохи Ренесансу. В даний час оригінал статуї знаходиться в Академії образотворчих мистецтв Флоренції.

1522-го  завершено першу навколосвітню подорож, почату під керівництвом Фернана Магеллана. Із п'яти кораблів Магеллана назад повернувся лише один - «Вікторія» під командою баска Жуана Елькано. Із 265 осіб, що відправлялися в плавання, благополучно повернулися на батьківщину тільки 18.

1636 • У місті Кембрідж колонії Массачусетської затоки засновано коледж, названий на честь свого головного спонсора англійського місіонера Джона Гарварда. На початку XIX століття заклад було реорганізовано в університет, який сьогодні є найстарішим діючим вузом у США і входить до трійки кращих вузів світу.

1727 - генералісимус Олександр Меншиков, котрий раніше був фаворитом Петра I, відправлений на заслання згідно з указом 13-річного імператора Петра ІІ (після рішення Верховної таємної ради). Цьому передував дворічний період узурпації Меншиковим влади в Росії

В 1791-му в паризькому Луврі художники вперше виставили на огляд свої картини.

1801-й - у Санкт-Петербурзі почато будівництво знаменитого Казанського собору (завершилось через 10 років).

У 1888 році  відбувся перший матч Англійської футбольної ліги.

1904 • Вільям Харлі і брати Артур, Волтер та Вільям Девідсонсони завершили створення прототипа свого першого мотоцикла з двигуном 115 куб. см. Наступного року їх було продано три штуки.

У 1914-му  здійснивши перший в історії повітряний таран ворожого літака, біля Жовкви загинув російський авіатор Петро Нестеров, піонер вищого пілотажу.

1920 - поет Габріеле д'Аннуціо проголосив незалежне Італійське регентство Карнаро (Республіку Фіуме) на території міста Фіуме (нині - хорватська Рієка) та в прилеглих районах.

За рік до того - 12 вересня 1919 р. - д'Аннуціо захопив Фіуме на чолі загону італійських націоналістів. На місто претендували Італія та Держава Словенців, Хорватів і Сербів. Д'Аннунціо вимагав від Риму анексувати Фіуме, однак Італія, навпаки, під тиском союзників вдалася до морської блокади, аби змусити «легіонерів» здати місто. Тоді д'Аннуціо пішов на проголошення незалежності.

Дуче Фіуме оголосив Італії війну, але здав місто після бомбардування італійським флотом 30 грудня 1920 р. У Республіки Фіуме була своя конституція на засадах анархізму, фашизму й демократії (з обов'язковою музичною освітою для всіх громадян, із двопалатним парламентом - Радою кращих і Радою корпорацій), свої поштові марки тощо

1934-го року почавши 6 вересня сходження на найвищу точку Заалайського хребта в Памірі, радянські альпіністи Абалаков, Чернуха і Лукін досягли вершини і встановили на ній бюст Леніна. Безіменна доти гора отримала ім'я вождя пролетарської революції – пік Леніна.

1939 - радянська газета "Правда" надруковала промову німецького канцлера Адольфа Гітлера у рейхстазі

1941 • В ході Другої Світової війни німецькі війська повністю оточили Ленінград і взяли його в кільце. Облога, відома як "Блокада 900 днів", тривала 872 дні і привела до смерті більше мільйона жителів і захисників міста. Лише у січні 1943 році Радянській армії вдалось частково прорвати блокаду біля Ладозького озера і прокласти по його замерзлій поверхні "дорогу життя" для постачання міста продовольством і товарами першої необхідності. Остаточно блокаду було розірвано 27 січня 1943 року. Лише в 1960-х роках населення Ленінграда досягло довоєнної чисельності в три мільйони осіб.

1943 - у фашистському концтаборі загинув Яків Джугашвілі, старший син Йосипа Сталіна

1943 - у берлінській в'язниці Плетцензее після тортур страчений на гільйотині Юліус Фучик - чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії.

Перебуваючи в празькій в'язниці Панкраціо, Фучик написав найвідомішу свою відому книгу "Репортаж із петлею на шиї"

1944 - перше бойове застосування німецької "зброї відплати" - "Фау-2". Ракета, що впала в Англії, вбила трьох людей. Ракети запускали з голландського узбережжя на Париж (вранці) і Лондон (увечері)

1951 - у Сан-Франциско укладено мирний договір між Японією і союзниками, згідно з яким Японія відмовилася від усіх прав на Південний Сахалін і Курильські острови. Його підписали 48 країн крім СРСР

1952 • У США вперше вийшов друком роман Ернеста Хемінгуея «Старий і море».

1965 - КДБ, отримавши інформацію про те, хто ховається під іменем Абрам Терц, заарештував радянського письменника й літературознавця Андрія Синявського.

Через чотири дні був заарештований і Юлій Даніель, котрий друкував на Заході свої твори під псевдонімом Микола Аржак.

У лютому наступного року відбувся суд над письменниками, що засудив їх, відповідно, до 7 і 5 років таборів суворого режиму

1967 року в Норвезькому морі зазнав аварії радянський підводний човен «Ленінський комсомол». В пожежі, яка спалахнула в гідравлічній системі, загинули 39 членів екіпажу.

1974 - президент США Джеральд Форд помилував колишнього президента Річарда Ніксона за всі злочини "уотергейтського скандалу", до яких той мав відносини в період президентства

В 1977 році  20-річна плавчиня з Торонто, Сінді Ніколас стала першою людиною, яка перепливла Ла-Манш туди й назад.

1978 - демонстрації проти шаха в Тегерані призвели до безладів.

Війська відкрили вогонь по демонстрантах, 122 особи загинуло, близько 2000 отримали поранення

1989 року в Києві відбулися установчі збори громадсько-політичного об’єднання «Народний Рух України за перебудову» (нині – політична партія «Народний Рух України»). Його першим керівником обрали поета Івана Драча. 1109 делегатів представляли близько 280 тисяч членів. Головною метою діяльності Рух визначив "відновлення парламентським шляхом державної незалежності України, побудову демократичного й гуманного суспільства, в якому буде досягнуто справжнє народовладдя, добробут народу й умови для гідного життя людини, відродження та всебічний розвиток української нації, забезпечення національно-культурних потреб усіх етнічних груп республіки".

1991 - у югославській республіці Македонія в ході референдуму більшість громадян (95%) висловилися за незалежність

2005 • Президент України Віктор Ющенко своїми указами відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив із займаних посад секретаря Ради національної безпеки і оборони України Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова, президента Національної телекомпанії України Тараса Стецьківа та голову Державної митної служби Володимира Скомаровського. Того ж дня В.Ющенко призначив виконувачем обов'язків прем'єр-міністра України Юрія Єханурова.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА