«Вмію рятувати життя» – саме під таким гаслом вже в цю суботу, 11 вересня, школярів вінницьких шкіл навчатимуть надавати першу медичну допомогу за європейським протоколом Basic Life Support – базові реанімаційні заходи. Долучаться до такого навчання  школярі вінницьких шкіл №4 та №6, а також спортивного комплексу «Прем’єр Нива».

З  ініціативою «Вмію рятувати життя»  виступила професійна медична організація «Всеукраїнська Рада Реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги», яка спеціально до Всесвітнього Дня надання першої медичної допомоги (відзначається у всьому світі щороку в другу суботу вересня) проведе загальноукраїнський захід «Діти рятують життя».

За один день інструктори ВРР проведуть 100 курсів у школах в кожному регіоні України та навчатимуть 1000 учнів віком від 12 до 17 років рятувати життя.

«Понад 60 учнів двох вінницьких шкіл №4 та №6 долучаться до навчання.  Дуже важливо щоб діти вміли надавати домедичну допомогу. Важливо у такі хвилини не розгубитися і чітко діяти. Учасники навчання отримають європейський сертифікат Basic Life Support», – розповіла начальниця відділу виховання та позашкільної роботи департаменту освіти міської ради Наталія Перекрестенко.

Інструктори Всеукраїнської Ради Реанімації викладатимуть європейський курс базових реанімаційних заходів (Basic Life Support) для учнів середньої/старшої школи. Відпрацьовуватимуть практичні навички надання домедичної допомоги постраждалому. А саме: вміння перевіряти свідомість та дихання, проводити серцево-легеневу реанімацію, звільняти дихальні шляхи від сторонніх тіл та користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором (АЗД).

За словами організаторів заходу з Всеукраїнської Ради Реанімації, подібні навчання дітей під гаслом #KIDS_SAVE_LIVES давно та успішно проходять у всіх розвинених країнах світу. Це сприяє підвищенню національної культури надання екстреної медичної допомоги в країні в цілому, адже ледь не щодня ми бачимо сумну статистику нещасних випадків та смертей від раптової зупинки серця, де кожна хвилина має значення, а вчасно та вміло надана випадковим свідком допомога може врятувати людині життя.