Мар’яна Шевчук, Олексій Денисюк та Антон Швець представляли Вінниччину та усю Україну на XVI Паралімпійських іграх в Японії.

Ми повідомляли, що хмільничанка Мар’яна Шевчук здобула золоту медаль з паверліфтингу серед жінок вагою до
55 кг. З першої ж спроби підняла штангу вагою 125 кг. Це найкращий результат всіх змагань.

Хмільницька міська рада уже приготувала подарунок своїй зірковій землячці.

– На останній сесії було ви­рішено нагородити Мар’яну премією у розмірі 500 тис. грн. Думаю, це буде достойна винагорода від усієї нашої громади за Мар’янині досягнення, за те, що прославляє Хмільник по усьому світу, — прокоментував Хміль­ницький міський голова Микола Юрчишин.

Олексій Денисюк – заслужений майстер спорту, член національної збірної команди України з кульової стрільби серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, бронзовий призер ХV літніх Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро та 4-разовий чемпіон світу та рекордсмен світу – цього разу увійшов у трійку найкращих зі стрільби з малокаліберного пістолета на відстані 25 метрів. Його результат один із найпотужніших на змаганнях цього року у Токіо. Олексій Денисюк із дитинства мріяв про участь в Олім­піаді. Успішно виступав на змаганнях стрільців, був призером чемпіонату України. Коли отримав серйозні травми опорно-рухового апарату, психологічно не зламався і не «зав’язав» зі спортом. Зараз ходить, тримаючись за палицю, бо у 2013 році під час походу стався нещасний випадок — він впав із 25-метрової скелі. Жахлива подія могла забрати його життя. Проте він не здався. І вже зараз є прикладом для мільйонів.

Пролежав майже півроку у лікарні. Вже вдома завдяки під­тримці рідних, друзів, медиків та тренера Олексій став займатись реабілітацією. Через три місяці на милицях повернувся до рідної спортшколи «Орбіта». У 2015 році були змагання у Польщі й третє призове місце. Тоді Кубок світу у Хорватії, де він встановив рекорд. У Таїланді став абсолютним чемпіоном світу, отримав три золотих медалі. Далі була Америка – і знову три «золота». Та вже у 2016 році на Паралімпіаді в Ріо наш земляк здобув бронзову медаль. Тепер чергова перемога — параолімпійська «бронза» у Токіо 2021 року.

Свою медаль Олексій здобув на 9-й день змагань. Це третя медаль за день та 78-ма нагорода за весь період змагань для України, повідомляють у паралім­пійському комітеті. До паралімпійських змагань вінницький чемпіон готувався давно, ще із 2019 року. Як розповів «33-му», він­ницька збірна паралімпійців стає потужнішою.

– Нарешті нас потроху починають боятися такі серйозні суперники, як китайці, корейці, Іран, деякі європейські країни. Тобто ніхто від нас не очікував, — каже паралімпієць Олексій Денисюк. — Перемога – не привід розслаблятися, уже налаштований на нові звершення.

Антон Швець – майстер спорту міжнародного класу, член національної збірної команди України з тхеквондо серед спортсменів з ураженим опорно-рухового апарату, бронзовий призер чемпіонату світу, чемпіон Європи на Паралімпіаді у Токіо посів 9-те місце в категорії до 75 кг. Вінничанин став першим українцем, який представляв нашу державу на Паралімпійських змаганнях з тхеквондо.

Софія Копач