Як і обіцяли: кошти на ремонт летовища держава виділила! А значить, скоро розпочнеться реконструкція. Про це повідомив голова ОДА Сергій Борзов.

«13 мільйонів гривень — на аеропорт «Вінниця» — перший транш сьогодні надійшов на рахунок державного казначейства Вінницької області. 135 млн грн — стільки отримає він­ницьке летовище вже цього року. Саме таку суму може освоїти підрядник», – зазначив очільник області.

Торік Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи з офіційним візитом у Вінниці, запевнив: «За мою каденцію ви побачите будівництво аеропорту «Вінниця».

Бюджет на 2021 рік дозволив продовжити модернізацію регіональних аеропортів — до президентської програми «Велике будівництво» увійшов напрямок щодо розбудови авіа­хабів.

Наприкінці червня була затверджена постанова Кабміну про порядок використання коштів на аеропорт «Вінниця».

Сергій Борзов зауважив, що на початок реконструкції аеропорту «Він­ниця» в державному бюджеті передбачили 604,27 млн гривень.

Потенціал аеропорту «Вінниця» достатньо великий — це єдиний функціонуючий міжнародний аеропорт Центральної України (немає інших сертифікованих та функціонуючих аеропортів в радіусі понад 150 км).

Завдяки унікальному розташуванню до зони обслуговування входять рекордні 10 областей України та північні райони Молдови (є і практичний досвід польотів молдован із Вінниці на регулярних рейсах).

Основна проблема: недостатня несуча спроможність покриття злітно-посадкової смуги — обмеження лише до 14 злітно-посадкових операцій на тиждень літаків класу Боїнг 737-800 та Єйрбас-320, а також застаріле аеродромне обладнання, яке за характеристиками вже не відповідає сучасним вимогам міжнародних авіакомпаній.

«Тож єдиним рішенням є реконструкція аеродрому із за­міною всього обладнання. Важливо, що загалом аеродром є власністю Міноборони і відпо­відно використовується спільно з комунальним аеропортом для потреб цивільної авіації та підтримання обороноздатності країни. Зокрема для спільних програм Україна-НАТО», – підсумував Сергій Борзов.