– Наша область одна з перших в Україні, яка отримала бланки лікарняних листків, – повідомила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

Нагадаємо, ще на початку року вінничани повідомляли, що їм не виплачують лікарняні, бо у медичних закладах немає бланків.

– Ковід-пандемія вичерпала відведені ресурси, – пояснювали їм у медзакладах. Люди отримували довідки, які лише засвідчували відсутність на робочому місці через хворобу. У Фонді соціального страхування заявляли, що такі довідки не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду. Отож, тисячі вінничан і жителів області залишились без оплачених лікарняних.

Керівник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Василь Железняк повідомив нашому кореспонденту, що колапс з бланками виник з двох причин.

– По-перше, розраховували, що увійдуть в дію електронні лікарняні, але система довго не працювала. А, по-друге, ніхто не розраховував на таку кількість хворих на ковід, – прокоментував В. Железняк.

Майже вісім місяців потрібно було Міністерству охорони здоров’я, щоб провести тендер та укласти угоди на виготовлення бланків листків непрацездатності. І Вінниччина — одна з перших отримала довгоочікувані лікарняні.

– Керівництво Вінницької ОДА та департамент охорони здоров’я доклали максимум зусиль, щоб Вінниччині дісталася необхідна кількість бланків, бо не всі регіони отримали таку можливість. 60 тисячами паперових листків з нами поділилася Дніпропетровська область, більше 300 тисяч отримали централізовано з МОЗ. Тому пацієнти, які отримали паперові довідки про тимчасову втрату працездатності, уже можуть їх обміняти на паперовий листок непрацездатності визначеного зразка, – запевнила перший заступник голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна.

В обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики повідомили, що бланків вдосталь, їх уже розподіляють по медичних закладах області.

– На сьогодні залишається ще

30 688 довідок про тимчасову втрату працездатності, які поки що не замінені на бланки лікарняних листків. Ми вже отримали 303 492 паперових листків непрацездатності, які вже розподілені по медзакладах, – повідомила заступник директора Юлія Присяжнюк.

Людмила Поліщук