Оригінальну подяку у день народження отримав головний лікар колишньої Він­ницької ЦРКЛ Олександр Кривов’яз — перший керівник непрофільної лікарні, який відгукнувся на заклик вступити у боротьбу з пандемією. У свій день народження замість привітань він отримав догану.

— Це спроба зняти мене з посади, але я буду опротестовувати несправедливі звинувачення, бо з самого початку коронавірусу робив усе, щоб подбати про медичний персонал та пацієнтів лікарні, — заявив Олександр Кривов’яз.

Нагадаємо, Вінницька ЦРКЛ — перша на Вінниччині за максимально короткий термін була переобладнана у ковідну багатопрофільну лікарню і почала приймати перших хворих на коронавірус. Лікарі, не роздумуючи, прийняли виклик підступного вірусу — в результаті увесь колектив лікарні перехворів, двоє лікарів — померли... Але заклад безупинно надавав допомогу усім, в кого були симптоми хвороби.

На початку року лікарня перейшла до Він­ницької територіальної громади, але залишилася в переліку тих, хто надає допомогу ковідним хворим.

Минулого тижня на сайті Вінницької міської ради була опублікована інформація про те, що головному лікарю КНП «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня» Вінницької міської ради Олександру Кривов’язу оголошено догану. У розпорядженні міського голови зазначено: «керівником не були вжиті достатні управлінські заходи для усунення недоліків поданої пропозиції для укладення договору з НСЗУ за пакетом медичних послуг «Стаціонарна допомога пацієн­там з гострою респіраторною хворобою COVID-19» та своєчасного отримання фінансування від Національної служби здоров`я за надані медичні послуги з квітня по червень 2021 року включно. Також було закуплене дизельне паливо без проведення процедури закупівлі на порушення вимог ст.3 Закону України «Про публічні закупівлі».

Але Олександр Кри­вов’яз звинувачення заперечує. Відповідний лист він уже адресував у департамент охорони доров’я Вінницької міської ради.

Ось про що у ньому йдеться:

— Заклад з квітня минулого року по І квартал 2021 року пропрацював за пакетом медичних послуг «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою Covid-19» та надавав різнопро­фільну — хірур­гічну, терапевтичну, пологову, неврологічну медичну допомогу ковідним пацієнтам. За час пандемії у нашій лікарні проліковано 3500 пацієнтів, 1800 з них із підтвердженим ковідом. З метою приведення закладу у відпо­відність до вимог НСЗУ було створено 6 анестезіологічних (ковідних) команд та 3 анестезіологічних (нековідних) бригади з розрахунку на те, як лікарня буде працювати, коли пік корона­вірусу спаде. Згодом надійшов лист з НСЗУ, де вказувалося на недостатню кількість лікарів-анестезіологів. Ми внесли зміни і сформували 4 анестезіологічних (ковідних) і 4 анестезіологічних (нековідних) команди. Договір на фінансування за квітень-травень підписали 26 липня. Кошти за квітень 2021 року у сумі 1 361 179 грн на розрахунковий рахунок закладу надійшли 29 липня. А за травень 554 000 — 30 липня.

На сьогоднішній день у закладі сформовано 8 команд для надання медичної допомоги пацієнтам з ковідом, тут працює 12 лікарів-анестезіологів.

— Ситуація із затримкою коштів з НСЗУ виникла не лише у нашій лікарні, але й в інших районних, місь­ких і навіть в обласних лікарнях по всій Україні. Але там головним лікарям не виносять догани. Усі розуміють, що реальна причина затримки виплат з Національної служби здоров’я — це нестача коштів, тому там щоразу змінювалися вимоги. Але врешті ми знайшли вихід із ситуації, уклали договір й отримали фінансування за усі місяці. За що догана?! — коментує Олександр Кривов’яз.

— А чому Вас звинувачують у заку­півлі пального без проведення процедури закупівлі?

— 2 квітня 2020 року рі­шенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вінницького ра­йону на лікарню було ви­ділено 100 726 грн на придбання пального для підвозу працівників лікар­ні. Після цього були численні перевірки фінансового стану лікарні, і ніяких порушень з цього приводу не виявлено.

— У розпорядженні було вказано притягнути до відповідальності винних. Кого Ви, як головний лікар, покарали?

— Виніс догани трьом співробітникам адміністрації, зокрема начмеду, яка відповідає за формування ковідних бригад, але вже отримав вказівку з департаменту зняти цю догану... Вважаю, це втручання у внутрішню роботу закладу, такого не повинно бути у демократичній громаді.

У лікарні обурюються щодо догани керівнику. Там впевнені, що таким чином Олександра Кривов’яза хочуть зняти, бо ще одне таке дисцип­лінарне стягнення — і пряма дорога на вихід, хоча контракт до кінця 2023 року. Знають у колективі, й хто найбільше мітить в крісло головлікаря. Але до можливого кандидата вони мають чимало претензій, які, при нагоді, готові озвучити не лише керівництву про­фільного департаменту, але й правоохоронним органам — заявляють там.

Каріна Маєвська